Smaczne gwiazdki cynamonowe – jak je przygotować?
Smaczne gwiazdki cynamonowe – jak je przygotować?
Ciasteczka muszą znaleźć się na bożonarodzeniowym stole. Miło chrupać je po kolacji, jak również podjadać w oba świąteczne dni. Zamiast typowych pierniczków można spróbować czegoś innego – niemieckiego deseru o nazwie Zimtsterne. Są to ciasteczka w kształcie gwiazdek, aromatyczne, z delikatną bezą na powierzchni, które smakują wyśmienicie.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania smacznych gwiazdek potrzebny jest pełen zestaw składników, które podajemy poniżej, czyli:
* 400 g migdałów,
* 250 g cukru pudru,
* 2 łyżeczki cynamonu,
* 3 białka,
* szczypta soli.Pierwszy krok
Migdały zmielić na mączkę. Można również użyć orzechów laskowych, jeżeli nie lubi się migdałowego smaku.
Drugi krok
Do miski z wysokimi brzegami przełożyć 2 białka i zacząć ubijać je na puszystą pianę. Gdy zacznie przyjmować taki wygląd, powoli dodać do niej 150 g z przygotowanego cukru. Po połączeniu piany z cukrem wsypać migdały z cynamonem. Zamieszać drewnianą łyżką, po czym zagnieść ciasto rękami.
Trzeci krok
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1 cm na posypanym cukrem pudrem blacie. Przy pomocy foremki w kształcie gwiazdek wycinać ciasteczka, układając je na blasze do pieczenia. Żeby ciasto nie przyklejało się do foremki, można zanurzać ją od czasu do czasu w cukier puder.
Czwarty krok
Ostatnie białko ubić na sztywną pianę, dodać resztą cukru pudru, tworząc bezę, po czym pędzlem nanosić białą maź na każdą gwiazdkę.Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na 12 – 15 minut. Ciastka powinny być ładnie upieczone, jednak beza ma pozostać biała, co daje znacznie lepszy efekt.