Smaczne jabłka z galaretką karmelową

Smaczne jabłka z galaretką karmelową
Jabłka to dobry składnik jesiennych deserów, ponieważ właśnie jesienią jest to najpopularniejszy owoc. Żeby nie podawać go samego, bez dodatków można pobawić się w różnorodne aranżacje i podać je w nietypowy sposób. Szczególnie smaczne jest z dodatkiem karmelu, zarówno ciepłego, jak i z galaretką karmelową, słodką i nietypową.
Składniki na podwieczorek
Niewiele trzeba, żeby przygotować oryginalny podwieczorek, jednak warto zadbać o świeżość i jakość produktów, zwłaszcza jabłek. Niezbędne jest zebranie:
* 10 niewielkich jabłek,
* 1 opakowania gorącej czekolady,
* 1 opakowania żelatyny,
* 1/2 szklanki wody,
* 1/2 szklanki mleka kokosowego,
* 1/4 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki likieru toffi,
* 1 cytryny.Pierwszy krok
Jabłka należy dokładnie umyć i wytrzeć. Przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne oraz otaczający je miąższ. Z cytryny wycisnąć sok, po czym pokropić nim wnętrze jabłek, dzięki czemu nie zbrązowieje i będzie cały czas wyglądać bardzo ładnie.
Drugi krok
W niewielkim rondlu zmieszać ze sobą wodę oraz gorącą czekoladę. Podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką do jajek, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać mleko kokosowe i ponownie mieszać, aż i ono połączy się dobrze z wodą.
Trzeci krok
Do masy wsypać 1 łyżeczkę żelatyny. Rozmieszać, po czym odstawić na bok na 5 minut. Następnie ponownie postawić rondel na małym gazie i wsypywać resztę żelatyny, cały czas mieszając miksturę.
Wsypać cukier i znowu mieszać, aż do jego rozpuszczenia się. Na koniec wlać likier toffi, łącząc go z masą.
Czwarty krok
Uzyskaną miksturą uzupełnić wszystkie połówki jabłek. Ułożyć je na tacce lub talerzach i włożyć do lodówki, pozostawiając w chłodzie na całą noc.
Po wyjęciu jabłek z lodówki przekroić je na pół, tworząc ćwiartki. Podawać od razu, zanim jabłka zbrązowieją. Smacznego!