Pomarańcze w czekoladzie – deser na każdą okazję
Pomarańcze w czekoladzie – deser na każdą okazję
Pomarańcze potrafią być wyjątkowym przysmakiem. W okresie zimowym są nawet głównym deserem i jednocześnie dostawcą witamin dla organizmu. Jednak mogą być wyśmienitym dodatkiem do chłodnego popołudnia nie tylko jako surowy owoc, ale również jako atrakcyjny smakołyk z czekoladą.
Jakich składników potrzeba?
Aby deser udał się wyśmienicie, niezbędne są odpowiednie składniki, w tym:
* 300 g cukru pudru,
* 100 g czekolady deserowej,
* 50 g czekolady mlecznej,
* 300 ml wody,
* 2 pomarańcze.Pierwszy krok
Obie pomarańcze sparzyć wrzątkiem i pokroić na plasterki o grubości 0,5 cm. W garnku zagotować wodę, dodać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Zmniejszyć płomień pod garnkiem.
Drugi krok
Do gotującej się wody włożyć plasterki pomarańczy i pozostawić je w wodzie na 30 minut. Gotowe plasterki powinny być szkliste oraz delikatnie lepkie.
Przełożyć je przy pomocy szczypiec lub cedzaka na pergamin i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.
Trzeci krok
Czekolady połamać na kawałki i włożyć do rondelka. W drugim garnku zagotować 5 cm wody i nad parą ustawić drugi garnek. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, raz po raz mieszając.
W czekoladowej masie zatapiać połówki plasterków pomarańczy. Ponownie odkładać na pergamin, aby czekolada zastygła całkowicie.
Po wystudzeniu deseru można układać go na paterze i podawać na podwieczorek.