Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na makaronowe muszle faszerowane serami i pomidorami

Opiekun artykułu: iwonak
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na makaronowe muszle faszerowane serami i pomidorami

Przepis na makaronowe muszle faszerowane serami i pomidorami

Ricotta to kolejny pyszny produkt, który przywędrował do nas z regionów włoskich. Jest to rodzaj sera, który wyglądem, a także smakiem przypomina nieco nasz twaróg w kostkach, jednakże zawiera od niego o wiele więcej tłuszczu. Można go kupić również w polskich sklepach. Doskonale nadaje się do sałatek, kanapek, również jako dodatek do makaronu. Dzięki temu, że ma niesłony oraz delikatny smak, świetnie łączy się z wieloma składnikami – tworzy bazę dla tych bardziej wyrazistych. Dzisiaj poznamy go jako idealny element farszu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

250 g makaronu Jumbo Shells (conchiglioni)

250 g ricotty

1 kulka mozzarelli

2 ząbki czosnku

200 g szpinaku

6 pomidorów suszonych odsączonych z zalewy

sól i pieprz

łyżka oliwy + do nasmarowania blachy

Sos:

1 puszka pomidorów krojonych

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

bazylia suszona lub świeża (możesz zamienić na oregano)

250 g makaronu Jumbo Shells (conchiglioni) 250 g ricotty 1 kulka mozzarelli 2 ząbki czosnku 200 g szpinaku 6 pomidorów suszonych odsączonych z zalewy sól i pieprz łyżka oliwy + do nasmarowania blachy Sos: 1 puszka pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku sól i pieprz bazylia suszona lub świeża (możesz zamienić na oregano)
  • Ugotowanie Jumbo Shells

    Jumbo Shells to inna nazwa makaronu conchiglioni, czyli dużych muszli, w sam raz nadających się do tego, aby je czymś nafaszerować.250 g muszli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy tak, jak zalecił producent na opakowaniu. Pamiętaj jednak o tym, że makaron musi wyjść al dente. Po ugotowaniu wylej muszle na durszlak i przelej je delikatnie zimną wodą.

  • Podsmażanie szpinaku

    200 g szpinaku będziemy podsmażać na patelni. Jeśli szpinak był mrożony, to najpierw dobrze odciśnij go z wody, a następne posiekaj. Jeśli szpinak jest świeży, wówczas umyj go, również odsącz z wody i posiekaj. Nie musisz siekać liści bardzo drobno.Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć na nią szpinak oraz dwa, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane, ząbki czosnku, a także sześć pokrojonych drobno pomidorów suszonych odsączonych z zalewy. Całość podsmażaj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

  • Robienie farszu

    Kiedy szpinak podsmażany z resztą składników przestygnie, wówczas zabierz się za robienie farszu. Do miski przerzuć to, co masz na patelni. Dodaj całe opakowanie serka ricotta (mniej więcej 250 g), a następnie dodaj bardzo drobno pokrojoną połowę kulki mozzarelli.. Wszystko razem wymieszaj oraz dopraw dolą i pieprzem. Farsz gotowy. Układaj go za pomocą łyżki w muszlach, lekko ubijając.

  • Sos pomidorowy

    Sos pomidorowy będzie bardzo łatwy w przygotowaniu. Wymieszaj ze sobą krojone pomidory z puszki i częścią zalewy, dodaj suszoną lub świeżą bazylię, ząbek czosnku, sól, pieprz oraz ¼ łyżeczki białego cukru.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Na dnie połóż faszerowane muszle, a następnie polej je sosem pomidorowym, a potem posyp połową kulki mozzarelli – posiekaj ją drobno.Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!

Popularne tagi
  • dania jednogarnkowe
  • przepis na gnocchi
  • spaghetti z sosem pieczarkowym
  • suszone pomidory
  • przepis na makaron z sezamem
  • sos dyniowy
  • receptura
  • praska do ziemniaków
  • ricotta
  • prosty obiad
  • dania z makaronu
  • ser
  • barwienie makaronu
  • przepis
  • lasagne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising