Przepis na makaronowe muszle faszerowane serami i pomidorami
Przepis na makaronowe muszle faszerowane serami i pomidorami
Ricotta to kolejny pyszny produkt, który przywędrował do nas z regionów włoskich. Jest to rodzaj sera, który wyglądem, a także smakiem przypomina nieco nasz twaróg w kostkach, jednakże zawiera od niego o wiele więcej tłuszczu. Można go kupić również w polskich sklepach. Doskonale nadaje się do sałatek, kanapek, również jako dodatek do makaronu. Dzięki temu, że ma niesłony oraz delikatny smak, świetnie łączy się z wieloma składnikami – tworzy bazę dla tych bardziej wyrazistych. Dzisiaj poznamy go jako idealny element farszu.
Sos:
Ugotowanie Jumbo Shells
Jumbo Shells to inna nazwa makaronu conchiglioni, czyli dużych muszli, w sam raz nadających się do tego, aby je czymś nafaszerować.250 g muszli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy tak, jak zalecił producent na opakowaniu. Pamiętaj jednak o tym, że makaron musi wyjść al dente. Po ugotowaniu wylej muszle na durszlak i przelej je delikatnie zimną wodą.
Podsmażanie szpinaku
200 g szpinaku będziemy podsmażać na patelni. Jeśli szpinak był mrożony, to najpierw dobrze odciśnij go z wody, a następne posiekaj. Jeśli szpinak jest świeży, wówczas umyj go, również odsącz z wody i posiekaj. Nie musisz siekać liści bardzo drobno.Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć na nią szpinak oraz dwa, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane, ząbki czosnku, a także sześć pokrojonych drobno pomidorów suszonych odsączonych z zalewy. Całość podsmażaj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Robienie farszu
Kiedy szpinak podsmażany z resztą składników przestygnie, wówczas zabierz się za robienie farszu. Do miski przerzuć to, co masz na patelni. Dodaj całe opakowanie serka ricotta (mniej więcej 250 g), a następnie dodaj bardzo drobno pokrojoną połowę kulki mozzarelli.. Wszystko razem wymieszaj oraz dopraw dolą i pieprzem. Farsz gotowy. Układaj go za pomocą łyżki w muszlach, lekko ubijając.
Sos pomidorowy
Sos pomidorowy będzie bardzo łatwy w przygotowaniu. Wymieszaj ze sobą krojone pomidory z puszki i częścią zalewy, dodaj suszoną lub świeżą bazylię, ząbek czosnku, sól, pieprz oraz ¼ łyżeczki białego cukru.
Pieczenie
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Na dnie połóż faszerowane muszle, a następnie polej je sosem pomidorowym, a potem posyp połową kulki mozzarelli – posiekaj ją drobno.Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!