Advertising
Zakumaj.pl

Smaczny mazurek z bakaliami

Opiekun artykułu: bonawentura
Smaczny mazurek z bakaliami

Smaczny mazurek z bakaliami

Mazurek jest ciastem, bez którego dla wielu osób nie istnieją święta wielkanocne. Jego przygotowanie ma długą tradycję, a ze względu na to, że można go ozdabiać wedle uznania, bywa dobrą zabawą dla całej rodziny. Jednym ze smaczniejszych mazurków jest mazurek z bakaliami, które smakują dobrze nie tylko w bożonarodzeniowych ciastach.

Advertising
Advertising
  • Składniki mazurka

    Składniki mazurka

    Do wykonania mazurka niezbędne są odpowiednie produkty spożywcze, czyli:
    * 350 g mąki pszennej,
    * 250 g masy kajmakowej,
    * 200 g masła,
    * 100 g cukru pudru,
    * 2 żółtka,
    * 1 łyżka śmietany 18%,
    * bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowane kawałki ananasa, migdały, żurawina, morele).
    Warto zadbać o to, żeby wszystkie produkty były świeże, ponieważ dzięki temu ciasto nie tylko lepiej smakuje, lecz dłużej zachowuje swoją świeżość i odpowiednią konsystencję.Wybierając bakalie można wybrać taki zestaw, jaki najbardziej pasuje domownikom. Jeżeli są to tylko rodzynki i orzechy, można zdecydować się na taką wersję, mazurek nadal będzie bardzo dobry.

  • Krok pierwszy

    Białka i żółtka oddzielić od siebie, wlać do dwóch osobnych misek. W trzeciej umieścić mąkę, cukier i masło. Masło może być chłodne, nie musi zachować temperatury pokojowej, jednak warto podzielić je na mniejsze części, dzięki czemu łatwiej łączy się je z pozostałymi składnikami.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Składniki lekko zamieszać, po czym dodać żółtka i bardzo szybko zagnieść. Najlepiej nie dopuścić do tego, żeby masa za mocno się nagrzała, więc zagniatanie powinno być szybkie i skuteczne. Można wykorzystać do tego mikser, który znacznie ułatwi pracę. Po wykonaniu kruchego ciasta należy rozwałkować je na stolnicy lub na papierze do pieczenia. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć prostokąt. Z odciętego fragmentu ciasta należy zrolować wałek i ozdobić nim brzegi prostokąta. Docisnąć delikatnie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Papier z ciastem przełożyć na blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu ostudzić ciasto, a następnie przejść do ozdabiania.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Ciasto posmarować kajmakiem, rozprowadzając go równomiernie po całej powierzchni. Następnie ozdabiać bakaliami. Można z nich ułożyć wzór, napis ALLELUJA albo posypać nimi całość, żeby było jak najbardziej kolorowo, co zachęca do jedzenia.

Popularne tagi
  • olej rzepakowy
  • sposób wykonana chleba
  • czekoladki
  • tłuszcz
  • sałatka
  • przepis na krówki
  • deser cynamonowy
  • przysmak grzybowy
  • przepis na ciasto z agrestem
  • kanapka
  • tosty z owocami
  • kruszonka
  • orzechy
  • pojemnik plastikowy
  • lodówka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising