Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na pyszną paprykę nadziewaną

Opiekun artykułu: bevent
Wymagany czas: 1 godz.
Prosty sposób na pyszną paprykę nadziewaną

Prosty sposób na pyszną paprykę nadziewaną

Papryka to dobry dodatek na kanapkę – chrupiący i zdrowy – jednak w czasie sezonu, gdy kupuje się jej więcej, nie wszystko można zjeść razem z chlebem. Żeby wykorzystać ją smacznie oraz kreatywnie, niczym z programu kulinarnego, można pokusić się o zrobienie nadziewanej papryki na obiad. Jest smaczna, gorąca i może być nadziana wszystkim, na co się ma ochotę. Masz ochotę na takie danie? Wypróbuj nasz przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zrobienie nadziewanej papryki nie jest bardzo skomplikowane, jednak potrzebne są do tego odpowiednie składniki spożywcze, czyli:

    * 8 papryk,

    * 1 cebula,

    * 1/2 kostki bulionowej,

    * 1/2 szklanki ryżu,

    * 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

    * 4 łyżki oleju,

    * 30 dag mielonego mięsa wieprzowego,

    * oregano,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki, czyli według opisu na opakowaniu. Cebulę pozbawić łupinki i posiekać dokładnie. Zamiast 1 cebuli można użyć 2 niewielkich cebul lub dodać więcej, jeśli bardzo się ją lubi. Dla wielbicieli czosnku dobrym dodatkiem będzie 1 ząbek czosnku, drobno posiekany.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę – i ewentualnie czosnek – zeszklić dokładnie, po czym dodać mięso mielone. Przyprawić dokładnie, szczególnie oregano, mieszając, aby mięso dobrze przeszło smakiem dodatków. Patelnię zdjąć z ognia dopiero, kiedy mięso będzie dokładnie podsmażone. Dodać do niego ryż i jeszcze raz zamieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wszystkie papryki umyć, a następnie odciąć im górę – część z ogonkiem – po czym wydrążyć gniazdo nasienne i przemyć środek, żeby pozbyć się ewentualnych pozostałych ziarenek. Czyste papryki napełnić farszem z ryżu oraz mięsa. Odkładać papryki do naczynia żaroodpornego z wysokim brzegiem. Kostkę bulionową rozpuścić dokładnie w 1 szklance wrzątku i zalać papryki. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po wyjęciu miękkie warzywa wyjąć na talerze, a do pozostałego sosu dodać koncentrat pomidorowy i gotować 5 minut do lekkiego zgęstnienia. Polać paprykę i podawać.

Popularne tagi
  • papryka czerwona
  • mąka ziemniaczana
  • filety drobiowe z pieczarkami
  • szaszłyki drobiowe
  • przygotowanie pasztetu z kaczki
  • liście bazylii
  • mięso wołowe
  • danie z ryżem
  • kurczak z miodem i kardamonem
  • papryka chili
  • morele
  • grzyby
  • puree kukurydziane
  • sałatka z kurczakiem
  • ostre danie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising