Prosty sposób na pyszną paprykę nadziewaną
Prosty sposób na pyszną paprykę nadziewaną
Papryka to dobry dodatek na kanapkę – chrupiący i zdrowy – jednak w czasie sezonu, gdy kupuje się jej więcej, nie wszystko można zjeść razem z chlebem. Żeby wykorzystać ją smacznie oraz kreatywnie, niczym z programu kulinarnego, można pokusić się o zrobienie nadziewanej papryki na obiad. Jest smaczna, gorąca i może być nadziana wszystkim, na co się ma ochotę. Masz ochotę na takie danie? Wypróbuj nasz przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Zrobienie nadziewanej papryki nie jest bardzo skomplikowane, jednak potrzebne są do tego odpowiednie składniki spożywcze, czyli:
* 8 papryk,
* 1 cebula,
* 1/2 kostki bulionowej,
* 1/2 szklanki ryżu,
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
* 4 łyżki oleju,
* 30 dag mielonego mięsa wieprzowego,
* oregano,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki, czyli według opisu na opakowaniu. Cebulę pozbawić łupinki i posiekać dokładnie. Zamiast 1 cebuli można użyć 2 niewielkich cebul lub dodać więcej, jeśli bardzo się ją lubi. Dla wielbicieli czosnku dobrym dodatkiem będzie 1 ząbek czosnku, drobno posiekany.
Krok drugi
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę – i ewentualnie czosnek – zeszklić dokładnie, po czym dodać mięso mielone. Przyprawić dokładnie, szczególnie oregano, mieszając, aby mięso dobrze przeszło smakiem dodatków. Patelnię zdjąć z ognia dopiero, kiedy mięso będzie dokładnie podsmażone. Dodać do niego ryż i jeszcze raz zamieszać.
Krok trzeci
Wszystkie papryki umyć, a następnie odciąć im górę – część z ogonkiem – po czym wydrążyć gniazdo nasienne i przemyć środek, żeby pozbyć się ewentualnych pozostałych ziarenek. Czyste papryki napełnić farszem z ryżu oraz mięsa. Odkładać papryki do naczynia żaroodpornego z wysokim brzegiem. Kostkę bulionową rozpuścić dokładnie w 1 szklance wrzątku i zalać papryki. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po wyjęciu miękkie warzywa wyjąć na talerze, a do pozostałego sosu dodać koncentrat pomidorowy i gotować 5 minut do lekkiego zgęstnienia. Polać paprykę i podawać.