Przepis na tort czekoladowy z naleśników
Przepis na tort czekoladowy z naleśników
Naleśniki to przysmak znany wszystkim od dzieciństwa. Już babcie i mama przygotowywały go nam zarówno na śniadania, jak i obiady. Naleśniki są pożywne, a co więcej, stanowią doskonałą bazę. Można wypełnić je dowolnym nadzieniem: serem, konfiturą, owocami, ale także mięsem i kapustą z grzybami – wszystko zależy od gustu oraz rodzinnych tradycji. Mało kto jednak wie, że naleśniki można układać jak warstwy makaronu do lasagne: jeden naleśnik, sos, drugi naleśnik, sos… i tak (prawie) bez końca. Jeśli jesteś czekoladowym i naleśnikowym łasuchem, sprawdź poniższy przepis na naleśnikowy tort czekoladowy.
Zamiast kakao możesz dodać do ciasta naleśnikowego np. zmiksowanego banana. W ten sposób tort uzyska inny smak.
Ciasto na naleśniki
Przepisów na ciasto naleśnikowe jest tyle, ile gospodyń domowych. Możesz skorzystać z zaproponowanych proporcji albo wykorzystać swoje sprawdzone – wiele zależy od mąki, wielkości jajek oraz pojemności szklanki. Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i kakao. Następnie, w oddzielnym naczyniu, zmieszaj ze sobą składniki mokre: olej, mleko i ekstrakt z wanilii. Potem połącz ze sobą składniki suche z mokrymi i całość dokładnie wymieszaj, aż do powstania jednolitej masy. Przed smażeniem odstaw ciasto do lodówki na około 30 minut, żeby odpoczęło.
Smażenie
Na pewno znasz odpowiednią technikę smażenia naleśników, więc usmaż je tak, jak zazwyczaj. Musisz pamiętać, że w tym przypadku naleśniki powinny mieć mniej więcej taką samą średnicę i grubość. Usmażone naleśniki (z tej porcji wyjdzie ich sporo) pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zajmij się nadzieniem do twojego tortu.
Przygotowanie nadzienia
Nadzienie tortu naleśnikowego będzie proste, ale bardzo smaczne. Śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę (możesz dla pewności wspomóc się śmietan-fiksem). Ubijając śmietanę, cukier dodawaj powoli i stopniowo.
Tort
Na naleśniku rozsmaruj dwie czubate łyżki bitej śmietany, pozostawiając puste brzegi. Połóż na to kolejny naleśnik i powtarzaj tę czynność aż do wyczerpania składników. Następnie udekoruj wierzch tortu bitą śmietaną i owocami (np. truskawkami), a całość polej gotową polewą czekoladową albo rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!