Prosty sposób na smaczne piure ziemniaczane
Prosty sposób na smaczne piure ziemniaczane
Ziemniaczane piure może być doskonałym zamiennikiem dla tradycyjnych ziemniaków dodawanych do obiadu. Delikatne, kremowe, pasujące zarówno do sałatek, jak i do mięs różnego rodzaju powoduje, że obiad staje się znacznie ciekawszy. Jeśli chcesz mieć pewność, że piure będzie wyśmienite, skorzystaj z naszego przepisu.
Jakie składniki są potrzebne?
Wykonanie ziemniaczanego piure jest proste, jeśli wcześniej przygotuje się dobrej jakości składniki, wśród których muszą znaleźć się:
* 1 kg ziemniaków,
* 1 szklanka mleka,
* 4 łyżki masła,
* 1/2 łyżeczki pieprzu,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Krok pierwszy
Wszystkie ziemniaki obrać ze skórki. Dokładnie umyć pod zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałeczki. Wrzucić do garnka i zalać wodę. Osolić 1,5 łyżeczki soli i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzić je i odstawić na bok.
Krok drugi
Miękkie ziemniaki zacząć ugniatać, np. tłuczkiem do ziemniaków. Można również przecisnąć przez praskę do ziemniaków, co pozwala szybciej uzyskać gładszą masę. Po zgnieceniu wszystkich ziemniaków dodać do nich masło oraz mleko. Zamiast mleka można wykorzystać kwaśną śmietanę, która sprawdzi się równie dobrze.
Krok trzeci
Całość zacząć mieszać, łącząc mleko oraz masło z ziemniakami aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Jeżeli ziemniaki będą odpowiednio miękkie, nie powinno to być trudne ani nie powinno powstać zbyt wiele uciążliwych grudek. Pod koniec mieszania doprawić solą oraz pieprzem, znów zamieszać. Po doprawieniu piure można uznać za gotowe. Może być podawane jako dodatek do drugiego dania, jak również do sosów oraz zup. Z pewnością posiłek będzie wyśmienity.