Smaczna i zdrowa zupa cebulowa
Smaczna i zdrowa zupa cebulowa
Cebula dodawana do potraw jest dla wielu osób naturalnym i niezbędnym elementem, który musi znaleźć się w każdym daniu. Jednak nawet wielbiciele nie zawsze znają smak zupy cebulowej, mimo że warto go poznać. Ciepła zupa z cebuli z dodatkiem grzanek lub sera jest bardzo sycąca oraz zdrowa.
Potrzebne składniki
Dobra zupa wymaga przygotowania dobrych składników. Im świeższe będą, tym lepiej, ponieważ potrawa będzie miała lepszy smak oraz przetrwa dłużej niż 1 dzień, jeżeli nie zje się od razu wszystkiego. Do ugotowania zupy niezbędnych jest:
* 5 dużych cebul,
* 3 ząbki czosnku,
* 3 łyżki masła,
* 2 łyżki śmietany 18%,
* 4 łyżki żółtego sera (startego),
* 2 kromki chleba,
* 1/2 l bulionu drobiowego albo warzywnego,
* pieprz,
* sól,
* oliwa z oliwek,
* gałka muszkatołowa.
Warto przygotować zawczasu garnek, tackę do krojenia oraz miski lub talerze, w których poda się zupę rodzinie albo gościom.Pierwszy etap
Cebulę obrać z łupinek i pokroić na tzw. piórka. Masło rozgrzać na patelni, najlepiej z wysokimi brzegami i gdy roztopi się, dodać pokrojoną cebulę. Zamieszać, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić całość na małym ogniu przez 15 minut, aż cebula całkiem zmięknie. Po upływie tego czasu dodać do cebuli zmiażdżony w prasce czosnek, zamieszać, po czym dosypać 1 łyżeczkę soli. Podsmażać aż do zarumienienia się warzywa.
Drugi etap
W garnku przygotować bulion. Można go wykonać z kostki rosołowej lub przygotować na kawałku kurczaka, np. skrzydełkach. Gdy bulion będzie gotowy, wyjąć mięso i dodać cebulę. Gotować przez 10 – 15 minut.Do szklanki przełożyć śmietanę i dodać 2 łyżki gotowego bulionu. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do bulionu. Przygotowaną miksturę przelać do robota kuchennego, dodać przyprawy i zmiksować na gładki krem.
Trzeci etap
Zupa cebulowa smakuje doskonale z grzankami. Po przelaniu zupy do misek należy zająć się chlebem. Posmarować obie kromki oliwą z oliwek i przekroić na mniejsze części. Podsmażyć na patelni aż do zarumienienia się pieczywa, po czym ułożyć na powierzchni zupy. Posypać startym żółtym serem. Podawać bardzo ciepłą.