Jak zrobić chłodnik z botwinki?
Jak zrobić chłodnik z botwinki?
Podczas gorących letnich dni nasz apetyt ulega znacznemu osłabieniu. Jednak dostarczenie organizmowi energii w postaci pożywienia jest bardzo istotne. W tym szczególnym okresie świetnie sprawdzają się chłodniki. Poniżej przedstawiam przepis na pyszny, orzeźwiający chłodnik z botwinki.
Przygotowanie botwinki
Botwinkę umyj. Oczyść ją i ugotuj zarówno łodyżki, jak i małe buraczki w około szklance osolonej wody. Dodaj sok z cytryny, by wywar nie utracił koloru. Następnie wystudź. Kolejno wymieszaj botwinkę z jogurtem lub ze zsiadłym mlekiem i burakowym koncentratem.
Przygotowanie reszty warzyw
Ogórki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Koperek i szczypiorek umyj, kolejno drobno je posiekaj.
Chłodzenie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i dobrze schłodź.
Sposób podania
Przed podaniem chłodnika ugotuj jajka i wystudź je. Na talerze połóż po jednym jajku pokrojonym w ćwiartki i zalej chłodnikiem.