Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób przyrządzenia smacznego kalafiora z cytryną

Opiekun artykułu: ggol
Wymagany czas: 25 min.
Prosty sposób przyrządzenia smacznego kalafiora z cytryną

Prosty sposób przyrządzenia smacznego kalafiora z cytryną

Przygotowanie kalafiora na obiad może odbywać się na różne sposoby. Nie zawsze trzeba go tylko ugotować. Można również zapiekać. Jeśli zdecydujesz się na tę drugą wersję, wówczas skorzystaj z naszego przepisu i zobacz, jak urozmaicić przypiekane warzywo. Z pewnością będziesz chciał to powtarzać jeszcze nie raz.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki spożywcze są potrzebne?

    Jakie składniki spożywcze są potrzebne?

    Wykonanie zapiekanego kalafiora wymaga odpowiednich składników, które powinny być przede wszystkim świeże, wówczas lepiej smakują. Potrzebne są:

    * 500 g kalafiora,

    * 3 papryczki chili zielone,

    * 1/2 cytryny,

    * 1 łyżka oleju słonecznikowego,

    * 1 łyżeczka musztardy,

    * 1/2 łyżeczki soli,

    * 1/2 łyżeczki kurkumy,

    * 1/2 łyżeczki cukru,

    * kolendra.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Umyć dokładnie kalafiora, po czym podzielić go na różyczki. Wrzucić do garnka i wlać do niego wodę. Osolić odrobiną soli i postawić garnek na gazie. Gotować przez 6 – 8 minut, żeby różyczki zmiękły. Odcedzić warzywa i przelać zimną wodą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Papryczki chili przemyć zimną wodą. Przekroić wzdłuż na dwie części, po czym wydobyć ziarenka znajdujące się wewnątrz i wyrzucić. Odkroić również ogonki. Resztę papryczki pokroić na cienkie paski.Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić paprykę. Podsmażyć, a następnie dodać musztardę, kurkumę, pieprz, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy masa na patelni będzie już połączona w jedno, wrzucić do niej różyczki kalafiorowe. Mieszając raz po raz, podsmażać przez 4 – 5 minut. Kalafior powinien się lekko przyrumienić oraz nabrać smaku przypraw. Po wymaganym czasie przełożyć na głęboki talerz i polać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, który podkreśli smak warzywa. Podawać od razu.

Popularne tagi
  • smażona cukinia
  • jalapeno
  • ziemniaki po szwedzku
  • przepis na bułki do hamburgera
  • parówki w cieście
  • gałka muszkatołowa
  • przepis na szparagi z grzybami
  • frytki ze słodkich ziemniaków
  • śniadanie z owocami
  • domowy hamburger
  • wędzony boczek
  • owoc
  • kebab
  • zapiekanka z bakłażana i mozzarelli
  • ser sojowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising