Prosty sposób przyrządzenia smacznego kalafiora z cytryną
Prosty sposób przyrządzenia smacznego kalafiora z cytryną
Przygotowanie kalafiora na obiad może odbywać się na różne sposoby. Nie zawsze trzeba go tylko ugotować. Można również zapiekać. Jeśli zdecydujesz się na tę drugą wersję, wówczas skorzystaj z naszego przepisu i zobacz, jak urozmaicić przypiekane warzywo. Z pewnością będziesz chciał to powtarzać jeszcze nie raz.
Jakie składniki spożywcze są potrzebne?
Wykonanie zapiekanego kalafiora wymaga odpowiednich składników, które powinny być przede wszystkim świeże, wówczas lepiej smakują. Potrzebne są:
* 500 g kalafiora,
* 3 papryczki chili zielone,
* 1/2 cytryny,
* 1 łyżka oleju słonecznikowego,
* 1 łyżeczka musztardy,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki kurkumy,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* kolendra.
Krok pierwszy
Umyć dokładnie kalafiora, po czym podzielić go na różyczki. Wrzucić do garnka i wlać do niego wodę. Osolić odrobiną soli i postawić garnek na gazie. Gotować przez 6 – 8 minut, żeby różyczki zmiękły. Odcedzić warzywa i przelać zimną wodą.
Krok drugi
Papryczki chili przemyć zimną wodą. Przekroić wzdłuż na dwie części, po czym wydobyć ziarenka znajdujące się wewnątrz i wyrzucić. Odkroić również ogonki. Resztę papryczki pokroić na cienkie paski.Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić paprykę. Podsmażyć, a następnie dodać musztardę, kurkumę, pieprz, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok trzeci
Gdy masa na patelni będzie już połączona w jedno, wrzucić do niej różyczki kalafiorowe. Mieszając raz po raz, podsmażać przez 4 – 5 minut. Kalafior powinien się lekko przyrumienić oraz nabrać smaku przypraw. Po wymaganym czasie przełożyć na głęboki talerz i polać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, który podkreśli smak warzywa. Podawać od razu.