Świąteczne czekoladki z morelami – jak je zrobić?
Świąteczne czekoladki z morelami – jak je zrobić?
Czekolada to jeden z najlepszych smakołyków, jakie można zaserwować sobie na deser, dlatego nie może jej zabraknąć wśród świątecznych słodyczy. Żeby przysmak bardziej pasował do grudniowego świętowania, można zrobić własną czekoladę z dodatkiem moreli. Smacznie, wyjątkowo i słodko. Deser wykonany wcześniej może posłużyć jako element prezentu pod choinkę.
Jakich składników potrzeba?
Dobra czekolada to dobre składniki. Wśród niezbędnych do jej przygotowania znajdują się przede wszystkim:
* 400 g czekolady wysokiej jakości,
* 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
* 1/2 szklanki suszonych moreli,
* szczypta soli morskiej.Krok pierwszy
Czekoladę połamać albo posiekać na kawałki. Z uzyskanej kupki odłożyć 3/4 do miski albo garnka. Rozpuścić w kąpieli wodnej nad drugim garnkiem, z parującą wodą.Gdy czekolada osiągnie temperaturę 47 stopni Celsjusza – można to zmierzyć termometrem kucharskim – dodać pozostałą część przysmaku i mieszać, aż połączy się z resztą.
Krok drugi
Wyłożyć płaską blaszkę papierem do pieczenia. Kiedy czekolada będzie już całkowicie rozpuszczona, wylać ją na papier i wyrównać całość szpatułką.
Krok trzeci
Orzechy i morele posiekać na małe kawałki. Posypać nimi wierzch czekolady, w miarę równomiernie. Pozostawić do zastygnięcia, w temperaturze pokojowej. Kiedy do tego dojdzie, pokroić na małe kawałeczki i częstować siebie albo gości.