Advertising
Zakumaj.pl

W jaki sposób zrobić marmoladę pomarańczowo-ananasową?

Opiekun artykułu: ewelinaf
Wymagany czas: 40 min.
W jaki sposób zrobić marmoladę pomarańczowo-ananasową?

W jaki sposób zrobić marmoladę pomarańczowo-ananasową?

Masz dość typowych marmolad i dżemów, a na marmoladę śliwkową patrzysz z trudem i niechęcią, przejedzony nią? To znak, że czas na coś oryginalnego, czyli na marmoladę z owoców egzotycznych – pomarańczy i ananasa, wbrew pozorom nie jest to niesmaczne danie ani przekąska przesadnie udziwniona. Ma piękny kolor, smak oraz aromat letnich wakacji zamknięty w słoiku.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty spożywcze

    Niezbędne produkty spożywcze

    Egzotyczną marmoladę można uzyskać poprzez przygotowanie świeżych, dobrych składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:

    * 3 pomarańcze,

    * 1 ananas,

    * 1 opakowanie pektyny,

    * 3/4 szklanki wody,

    * 4 i 1/4 szklanki cukru.

    Oczywiście, jak przy wszystkich przetworach przydadzą się również słoiki do przechowywania smakołyku.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Od razu przed rozpoczęciem krojenia i gotowania przygotować słoiki, wygotowując je lub myjąc w zmywarce razem z zakrętkami. Po wysuszeniu odstawić na bok, żeby wykorzystać później – najlepiej przygotować mniejsze słoiki, które ładniej wyglądają i są wygodniejsze do przechowywania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomarańcze dokładnie wyparzyć wrzątkiem. Obrać je ze skórki, najlepiej skrobaczką, ale nie wyrzucać jej, bo będzie dobrym dodatkiem do dżemu. Białą błonkę oblekającą pomarańczę ściągnąć i wyrzucić, nadaje ona gorzki smak. Wszystkie pomarańczki podzielić na cząstki i ściągnąć z nich również błonkę, która je otacza. Na koniec pokroić je na kawałki, najlepiej na talerzu, żeby zatrzymać sok do wykorzystania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ananasa obrać z łupinki i pozbawić zielonych liści oraz twardego środka. Uzyskany miąższ pokroić na kwadratowe cząstki i wymieszać razem z pomarańczą. Odmierzyć 2 i 1/3 szklanki owoców, przekładając go do rondla. Dosypać cukier i postawić na piecu, mieszając podczas podgrzewania, aż cukier się rozpuści.W osobnym garnku wymieszać wodę z pektyną. Postawić na gazie i mieszać aż do rozpuszczenia się pektyny. Pozostawić do podgrzewania i gotować przez 1 minutę. Po tym czasie dodać owoce oraz rozpocząć gotowanie, które powinno trwać 5 minut.

  • Krok czwarty

    Po upływie wyznaczonego czasu gotowania przekładać masę owocową do słoików. Zostawić 2 cm wolnego między masą a zakrętką i zakręcić dokładnie. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny, a następnie przechowywać w lodówce przez 3 tygodnie, delektując się smakiem egzotyki na kanapce.

Popularne tagi
  • namaczanie słoika
  • kuchnia indyjska
  • produkty spożywcze
  • limonka
  • przyprawy
  • masło orzechowe
  • zalewa octowo-miodowa
  • konfitura
  • przetwory jabłkowe
  • przetwory na zimę
  • ochrona przed pleśnią
  • kakao
  • domowy dżem pomarańczowy
  • zasady odżywiania
  • owoce letnie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising