Jak przyrządzić grzyby z grilla?
Jak przyrządzić grzyby z grilla?
Myśląc o grillowaniu grzybów, najczęściej myśli się o pieczarkach. Są one elementem szaszłyków lub farszu do mięsa. Do tego najłatwiej dostać je poza sezonem grzybowym. Jednak również leśne grzyby – jadalne – mogą być z powodzeniem smażone na ruszcie. Wystarczy jedynie posiadać odpowiedni przepis na wykonanie potrawy. Poniżej prezentujemy kilka propozycji.
Grzyby z cebulą
Dobre grzyby oraz cebula to idealne połączenie na grilla. Można je wykonać w prosty sposób, pod warunkiem, że przygotuje się następujące produkty:
* 4 duże pieczarki,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* 4 łyżki octu balsamicznego,
* 4 ząbki czosnku,
* 1/2 cebuli,
* pieprz.
Pieczarki umyć. Pozbyć się nóżek, a kapelusze ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić na drobne kawałki, wrzucić do miski i zmieszać z oliwą, octem, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wypełnić marynatą kapelusze i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.Grillować na mocno rozgrzanym ruszcie. Najlepiej podawać potrawę z grillowanym chlebem.Grzyby na grzance
Smaczne grzyby leśne można przygotować z dodatkiem chleba, wtedy smakują jeszcze lepiej. Do wykonania takiej potrawy niezbędne są:
* 1 bułka orkiszowa,
* 2 grzyby leśne (maślak, borowik),
* 2 łyżki serka koziego kanapkowego,
* 1 łyżka masła,
* pieprz,
* sól.
Grzyby przemyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Nóżkę można zostawić i również skroić. Masło rozgrzać na patelni, dodać kawałki grzybów i podsmażać przez chwilę. Bułkę przekroić na dwie części. Zdjęte z patelni grzyby wymieszać z serkiem kozim oraz przyprawami. Pieczywo przysmażyć przez chwilę z płaskiej strony, następnie posmarować je grzybami z serem i znów ułożyć na ruszcie. Grillować, póki ser nie będzie lekko roztopiony.Grzybowe szaszłyki
Z leśnych grzybów lub z pieczarek można wykonać również pyszne szaszłyki. Żeby to osiągnąć, potrzebne są:
* 20 małych pieczarek,
* sól czosnkowa,
* masło,
* pęczek koperku,
* patyczki do szaszłyków.
Pieczarki umyć, można pozbyć się nóżek, choć nie jest to konieczne. Nadziać po 5 pieczarek na patyczki do szaszłyków, posmarować masłem, posypać solą czosnkową, a na koniec posiekanym koperkiem. Położyć na rozgrzanym ruszcie i przypiekać, aż będą ciepłe i pachnące.