Cenne właściwości kiełków rzeżuchy
Cenne właściwości kiełków rzeżuchy
Kiełki to samo zdrowie. Z taką opinią można spotkać się na wielu portalach internetowych o zdrowiu oraz w licznych magazynach o tej samej tematyce. Nie jest to opinia przesadzona, ponieważ w kiełkach znajduje się prawdziwa bomba witamin oraz składników mineralnych. Ma ona pomóc roślinie wzrastać. We własnym domu można hodować kiełki wieku różnych roślin, a szczególnie przydają się kiełki znanej i lubianej rzeżuchy.
Na niedobory
Zarówno dorosłym, jak i dzieciom zdarzają się niedobory witamin oraz minerałów. Zamiast uzupełniać je tabletkami, warto sięgnąć po kiełki rzeżuchy. Znajduje się w niej komplet witamin: A, C, D, K. Jeżeli odczuwa się ich braki lub ogólne osłabienie wynikające z długotrwałej zimy, choroby lub z innych powodów, warto codziennie zjeść kanapkę z kiełkami rzeżuchy lub wrzucić je do jogurtu.
Na odchudzanie
Osoby, które chcą utrzymać wagę lub planują schudnąć, również powinny zaprzyjaźnić się z kiełkami rzeżuchy. Znajduje się w nich chrom, który jest bardzo dobrym środkiem wspomagającym odchudzanie. Reguluje przemianę materii oraz hamuje łaknienie i tym samym nie zachęca do podjadania pomiędzy posiłkami.
Na tarczycę
Problemy z tarczycą są jednymi z popularniejszych i dotykają zarówno mężczyzn, jak i kobiety. Nieprawidłowe działanie tarczycy, brak jodu w ciele, wszystko to powinno zachęcić do jedzenia kiełków. Zawierają one bardzo dużo jodu i regulują tym samym funkcjonowanie tarczycy. Jest to znacząca pomoc, ponieważ problemy z tym gruczołem powodują liczne komplikacje zdrowotne.
Na metabolizm
Pobudzenie metabolizmu, wprawienie go w ruch i polepszenie jego działania to równie istotne zalety kiełków rzeżuchy. Polecane są wszystkim, którzy czują się ociężali lub potrzebują oczyszczenia organizmu. Zazwyczaj wiosną dostrzega się przede wszystkim nowalijki, choć nie wszystkie są tak zdrowe, jak powinny. W związku z tym warto wiosenną dietę uzupełnić o hodowane w domu kiełki, które można jeść niemal w każdy sposób, od kanapek po sałatki i zupy.
Na zdrowie
Poza witaminami i składnikami mineralnymi w kiełkach znajdują się również takie składniki, jak błonnik, wpływający pozytywnie na układ pokarmowy oraz jego zdrowie, i kwasy omega-3. Są one istotne dla układu nerwowego, dla funkcjonowania mózgu oraz zmniejszania ilości złego cholesterolu we krwi. Z tego powodu kiełki rzeżuchy są polecane wszystkim osobom, które mają problemy z układem sercowo-naczyniowym.