Przepis na grillowanego łososia
Przepis na grillowanego łososia
Łosoś to jedna z tych ryb, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Co prawda jest jedną z najtłustszych ryb, ale zawarte w nim kwasy tłuszczowe działają dobroczynnie na nasz organizm, dlatego też warto go jeść regularnie. Aby nie dodawać pysznemu łososiowi niepotrzebnych kalorii i nie zabijać jego smaku panierkami, lepiej kawałek ryby odpowiednio przyprawić, a potem grillować. Jest to doskonała alternatywa dla nudnych już kiełbasek i skrzydełek, zwłaszcza dla osób, które przeszły na dietę odchudzającą, a nie chciałyby rezygnować z barbecue party. Ciesz się prawdziwym smakiem morza na swoim talerzu.
Marynowanie łososia
Najlepiej, gdybyś kupił filety z łososia w sklepie rybnym lub na rybnym targu, wtedy będziesz miał pewność co do ich świeżości. Jeśli nie masz takiej możliwości, udaj się do supermarketu, ale przed zakupem sprawdź ich datę zapakowania.Kawałki łososia włóż do worka i dodaj do niego cukier, oliwę, czosnek, sok z cytryny oraz wodę. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie, po odciśnięciu powietrza, dokładnie zawiąż. Delikatnie potrząśnij workiem, żeby marynata się wymieszała. Odstaw tak przygotowanego łososia do lodówki na około trzy godziny.
Grillowanie
Kiedy grill będzie już dobrze rozpalony, wyjmij łososia z lodówki i przełóż go na duży kawałek foli aluminiowej. Każdy z filetów ułóż na oddzielnym kawałku folii, a następnie polej odrobiną marynaty z woreczka. Następnie szczelnie owiń filety folią i połóż je na grillu. Będą się piekły około 20 minut. Po zdjęciu z grilla odwiń sakiewki i przełóż łososia na talerze.
Dodatki
Grillowanego łososia możesz podać z grillowanymi warzywami (np. pomidorkami koktajlowymi), a także z mieszanką sałat, grzankami czosnkowymi, surówką, sosem koperkowym. Smacznego!