Ziołowa jajecznica w skorupce – jak ją przyrządzić?
Ziołowa jajecznica w skorupce – jak ją przyrządzić?
Jajecznica to jedno z najlepszych dań śniadaniowych. Jest chętnie jadane, zwłaszcza z różnymi dodatkami. Typowa jajecznica to jajka rozbite na patelni, ścięte w dowolny sposób i podane na talerzu. Jednak z powodzeniem można podać danie w sposób oryginalny, mianowicie w skorupce od jajka. Ciekawie i nadal smacznie.
Niezbędne składniki spożywcze
Do przyrządzenia nietypowej jajecznicy potrzebne są świeże produkty spożywcze. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 8 jaj,
* 1 łyżka ziół (koperek, szczypiorek, bazylia),
* 4 łyżki śmietany 12%,
* masło.
Ziół można dodać więcej, mieszać je albo wybrać tylko jedno, ulubione, np. koperek.Pierwszy krok
Jajka umyć. Przy pomocy łyżeczki albo noża nadtłuc czubek 6 jaj, wylewając ich zawartość do jednej miski. Zawartość pozostałych 2 przelać do osobnej miseczki.Pozostałe skorupki dokładnie umyć pod gorącą wodą. Można użyć do płukania płynu do mycia naczyń, a następnie włożyć wszystkie na 2 minuty do mikrofalówki, żeby zabić ewentualne bakterie pozostałe jeszcze na skorupce.
Drugi krok
Aby z powodzeniem zapełnić 8 skorupek jaj, wystarczy zawartość 6 jajek, więc pozostałe 2 można schować do lodówki i zrobić z nich omlet następnego dnia.Do 6 jaj dodać śmietankę, przyprawy, zioła i zacząć mieszać, tworząc jednolitą całość.
Trzeci krok
Rozgrzać na patelni masło. Przelać na nią jajka i od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do ścięcia jajek w jajecznicę.
Jeszcze gotowe danie przekładać łyżką do skorupek jaj. Na wierzchu ozdobić szczypiorkiem albo koperkiem. Podawać z chlebem pełnoziarnistym. Smacznego!