Grillowany bakłażan z kozim serem
Grillowany bakłażan z kozim serem
Grillowanie daje wiele możliwości. Można przygotowywać nie tylko różne rodzaje mięsa, ale także warzywa. Jest to dobry sposób na odmianę, jak również na potrawy wegetariańskie, jeżeli preferuje się taki sposób odżywiania. Od czasu do czasu warto zaszaleć i podać na obiad warzywo, które rzadko znajduje się na stole, czyli bakłażana.
Potrzebne składniki
Dobre danie wymaga odpowiednich składników. Najlepiej świeżych i dobrej jakości, żeby potrawa lepiej smakowała. Do wykonania grillowanego bakłażana niezbędne są:
* 2 bakłażany średnie,
* 120 g koziego zera,
* 50 g suszonych pomidorów,
* 50 g papryki,
* 2 łyżki oregano,
* 1 cytryna.
Paprykę i pomidory najlepiej zakupić w słoiczkach. Dotyczy to przede wszystkim pomidorów, które są konserwowane w oliwie. Dzięki temu mają one odpowiedni smak i poprawiają aromat całego dania.Etap pierwszy
Rozgrzać grill. Bakłażany umyć i osuszyć, a następnie przeciąć każdy na dwie równe części. W miąższu zrobić nacięcia w kratkę, po czym położyć warzywo na rozgrzanym ruszcie i przypiekać przez 10 minut. Najpierw należy przysmażać je miąższem do dołu i dopiero gdy środek zmięknie, przewrócić.
Etap drugi
W czasie przypiekania się bakłażana przejść do przygotowania farszu. Ser kozi pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Pomidory odsączyć z nadmiaru zalewy i przekroić na pół. Paprykę wyjąć ze słoika i pokroić na drobne kawałki, po czym razem z pomidorami dodać do sera. Cytrynę sparzyć gorącą wodą. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Można doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie wymieszać.
Etap trzeci
Przypieczone lekko bakłażany zdjąć z grilla. Przy pomocy łyżki wydłubać miękki już miąższ i dodać go do farszu. Wymieszać całość. W razie potrzeby ponownie doprawić przyprawami.
Etap czwarty
Dobrze wymieszanym farszem uzupełnić wszystkie kawałki bakłażana, tak żeby wypełniał ciasno wykonane łyżką miejsce. Delikatnie skropić oliwą z pomidorów. Położyć na rozgrzanym ruszcie i piec do momentu zarumienienia się sera.Podawać od razu po usmażeniu, posypując na zakończenie oregano, które nada potrawie dodatkowego aromatu.