Doskonałe gruszki w solonym karmelu
Doskonałe gruszki w solonym karmelu
Gruszki są wspaniałymi, soczystymi owocami, które doskonale smakują bez dodatków, jednak ich smak można również urozmaicić. Jeżeli doda się do gruszek karmelu, uzyska się deser, który z powodzeniem można nazwać niebem w ustach. Oto podpowiedź, w jaki sposób przygotować ten przysmak.
Jakie składniki są potrzebne?
Przygotowanie deseru może być bardzo proste, jednak przed przystąpieniem do pracy trzeba zadbać o zgromadzenie dobrych jakościowo składników, w tym:
* 6 gruszek,
* 1 szklanki cukru,
* 1/4 szklanki kremówki,
* 180 g solonego masła,
* szczypty soli morskiej.
Przyda się także papier pergaminowy oraz tłuszcz w sprayu, do zakupienia w każdych delikatesach.Krok pierwszy
Gruszki umyć i dokładnie osuszyć z wody. Następnie włożyć do lodówki, dzięki czemu łatwiej będzie zanurzać je w karmelu. Przygotowane masło pokroić w kostkę, odłożyć do miski.
Krok drugi
Papier pergaminowy położyć na płaskim blacie. Spryskać tłuszczem w sprayu. Cukier przesypać do garnka. Zacząć podgrzewać, powoli topiąc cukier, cały czas mieszając, żeby nie doszło do przypalenia. Masa będzie gotowa, gdy uzyska brązowy kolor.
Krok trzeci
Zdjąć garnek z pieca i dodać do niego masło, zaczynając mieszać oba składniki. Stopniowo dodawać kremówkę oraz sól morską, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Po uzyskaniu sosu ponownie postawić garnek na piecu i podgrzewać, doprowadzając do wrzenia, lecz tym razem bez mieszania.
Krok czwarty
Wymieszać karmel po zagotowaniu i zdjąć z pieca. Wyjąć gruszki z lodówki. Chwytając je za ogonki, moczyć po kolei każdy owoc w karmelu. Zanurzać, wyciągać i trzymać przez chwilę nad garnkiem, żeby nadmiar karmelu ściekł do garnka. Kłaść na pergaminie.Poczekać, aż karmel zastygnie i dopiero wtedy podawać.