Jak zrobić ciekawe ciasteczka-wiatraczki z marmoladą?
Jak zrobić ciekawe ciasteczka-wiatraczki z marmoladą?
Letnie desery powinny być przede wszystkim lekkie. Nadmierne przeciążenie żołądka w czasie upałów sprawi, że cały dzień będzie mniej przyjemny. Poza lekkością należy postawić na owoce, które dają rozmaite możliwości Proponowane w poniższym artykule truskawki w polewie jogurtowej to jeden z najlepszych pomysłów na ciekawy oraz zdrowy deser.
Jakich składników potrzebujesz?
Zanim przejdzie się do szybkiego przygotowania truskawek w nietypowej formie, należy przygotować:
* truskawki,
* jogurt naturalny.
Przydadzą się także:
* patyczki do szaszłyków,
* papier pergaminowy,
* nożyk.
Pierwszy krok
Na początku należy umyć truskawki. Może być ich dowolna ilość, w zależności od tego, czy chce się nimi obdzielić mniej, czy więcej osób. Wszystkie dokładnie umyć oraz pozbawić szypułek. Można przekroić wszystkie truskawki na pół albo zostawić w całości – wedle własnego uznania.
Drugi krok
Każdą truskawkę bądź jej połówkę nabić na patyczek do szaszłyków. Wystarczą patyczki średniej wielkości, choć można użyć i dłuższych. Następnie blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Jogurt, najlepiej gęstszy, zbliżony do jogurtu greckiego, przelać do miseczki, aby wygodnie maczało się w nim owoce.
Trzeci krok
Nabite na patyczki truskawki zacząć maczać w jogurcie. Najlepiej w całości, wtedy wokół owoców powstanie biała otoczka. Odkładać każdą truskawkę na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Gdy wszystkie będą już gotowe, przełożyć je do zamrażalnika, żeby jogurt wokół całkowicie zamarzł, tworząc wokół truskawek białą powłoczkę. Po przekrojeniu truskawek będzie widać dwie, apetyczne warstwy.
Jogurt można przed włożeniem do zamrażalnika dodatkowo ozdobić, posypując go zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi albo słodkimi, kolorowymi wiórkami. Smacznego!