Ciekawa zupa-krem ze szparagów – jak ją przyrządzić?
Ciekawa zupa-krem ze szparagów – jak ją przyrządzić?
Najprostszym sposobem podania szparagów jest ich ugotowanie albo grillowanie i położenie na talerzu w ramach sałatki. Jednak szparagi pozwalają na wyjątkową kreatywność, co przejawia się w możliwości zrobienia z nich zupy-kremu. Delikatna konsystencja, ładny kolor oraz nietypowy smak spowodują, że danie na stałe zagości w domowym jadłospisie.
Jakie składniki spożywcze są potrzebne?
Aby przejść do gotowania zupy, konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, czyli:
* 1 pęczka białych szparagów,
* 1 szklanki śmietany kremówki,
* 1 szklanki bulionu,
* 2 żółtek,
* 1 łyżki masła,
* 1 cebuli,
* 1 cytryny,
* gałki muszkatołowej,
* pieprzu,
* soli.Pierwszy krok
Szparagi dokładnie umyć, a następnie odciąć im zdrewniałe końce. Pędy obrać, aby zostało tylko to, co najdelikatniejsze w warzywie. Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć z niej cały sok, prosto do garnka. Dolać do naczynia wodę i włożyć do niej szparagi, dzięki temu nie ściemnieją.
Drugi krok
Cebulę obrać z łupinek i posiekać na drobne kawałki. Na patelni roztopić dokładnie masło, po czym wrzucić na nie cebulkę, aby zeszkliła się ładnie. Zachować dużą ostrożność, aby nie przypaliła się pod wpływem ciepła. Po zeszkleniu dodać szparagi, zalać bulionem i przykryć patelnię. Dusić przez 15 minut.
Trzeci krok
Wyjąć z wywaru 2 – 3 szparagi i pokroić je na mniejsze kawałki. Pozostałe na patelni składniki przelać do blendera i zmiksować na krem. Po uzyskaniu kremu dodać do niego śmietankę kremówkę wymieszaną z żółtkami. Zmiksować jeszcze raz, po czym przelać do rondla i zagotować, przyprawiając gałką muszkatołową, pieprzem, solą. Gorącą zupę rozlać do miseczek, ozdobić kawałkami posiekanych wcześniej szparagów. Można dodać również grzanki lub kawałki chleba. Sycąca i smaczna zupa jest gotowa.