Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować orzeźwiający sorbet malinowy?

Opiekun artykułu: grzebinski
Jak przygotować orzeźwiający sorbet malinowy?

Jak przygotować orzeźwiający sorbet malinowy?

Owoce, jakie przynosi ze sobą lato, warto wykorzystać i przygotowywać z nich pyszne desery. Najlepiej, kiedy są one smaczne, zdrowe i orzeźwiające jednocześnie. Takie wymogi spełniają wszelkiego rodzaju sorbety, które można wykonać w domu. Jednym z lepszych jest sorbet malinowy.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przyrządzenie sorbetu wymaga kilku składników, które zapewnią mu odpowiedni smak, zapach i konsystencję. Do wymaganych produktów należy:
    * 50 dag malin,
    * 1/2 szklanki soku malinowego,
    * 1/2 cytryny,
    * 3 łyżki cukru.
    Do wykonania sorbetu będzie potrzebne również plastikowe pudełko z pokrywką, w którym będzie można swobodnie przetrzymywać oraz mrozić przysmak.

  • Krok pierwszy

    Maliny można delikatnie opłukać, chociaż nie jest to konieczne. Są bardzo wrażliwe i łatwo mogą ulec zniszczeniu. Trzeba obejrzeć, czy nie ma żadnych zepsutych, a następnie wrzucić wszystkie do blendera i zmiksować na gładką masę. Po uzyskaniu takiej konsystencji przygotować miskę i sitko, na które wlać mus malinowy. Przecisnąć go łyżką przez sito. Dzięki temu w sorbecie nie znajdą się drobne pestki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Malinową masę ponownie przełożyć do blendera. Dodać cukier oraz sok wyciśnięty z cytryny. Cytrynę można zastąpić limonką. Dolać sok malinowy, po czym zmiksować wszystkie składniki. Najlepiej miksować nieprzerwanie przez 2 – 3 minuty, dzięki czemu masa będzie gładsza.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotową masę przelać do pojemnika, przykryć wieczkiem i włożyć do zamrażalnika. Po 2 godzinach sorbet powinien zacząć zamarzać. Wtedy należy wyjąć go i wymieszać, żeby nie doszło do powstania kryształków lodu. Taką czynność trzeba powtarzać co 30 minut, aż sorbet całkowicie zamarznie.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po 5 – 6 godzinach sorbet jest już gotowy do jedzenia. Przed przełożeniem go do pucharków warto wyjąć pojemnik z zamrażalnika i pozostawić na 5 minut, będzie łatwiejszy do nakładania. Sorbet malinowy może być podawany z różnymi dodatkami – malinami, sosem czekoladowym, sosem malinowym, miętą, jak również bez dodatków. Deser ma słodki, ale nie przesadnie, smak i bardzo dobrze orzeźwia.

Popularne tagi
  • lody waniliowe
  • malakser
  • ananas
  • pudełko próżniowe
  • przepis na deser lodowy z brzoskwiniami
  • jajko
  • kuchnia włoska
  • okrągła forma
  • smażone lody meksykańskie
  • lody domowe
  • przepis na lody jajeczne
  • domowe lody jagodowe
  • pudełko
  • jedzenie
  • rondel
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising