Jak zrobić makaron z ciasta naleśnikowego?
Jak zrobić makaron z ciasta naleśnikowego?
Makaron z ciasta naleśnikowego to świetny dodatek do zup. Jest smaczny i bardzo dobrze współgra ze słodkimi zupami. W okresie letnim, gdy takie potrawy przygotowujemy częściej, uatrakcyjnia naszą kuchnię. Bardzo dobrze tolerowany jest przez dzieci :) Zatem do dzieła.
Pokrojony makaron możesz wstawić do nagrzanego piekarnika, aby podsechł. Będzie jeszcze smaczniejszy.
Przygotowanie ciasta
Jajka wymieszaj z mąką i solą przy pomocy ubijaczki do piany lub miksera. Do uzyskanej masy dolej mleko i łyżkę stopionego masła oraz zioła. Ciasto odstaw na minimum 20 minut, a jeżeli czas ci na to pozwoli, najlepiej na godzinę.
Smażenie naleśników
Usmaż bardzo cienkie naleśniki. Następnie zwiń je w rulony i pokrój w cienkie paseczki.
Sposób podawania
Makaron naleśnikowy dobrze smakuje z rosołem oraz z czerwonym barszczem. Może stanowić danie główne na słodko, gdy podasz go z owocami, lodami i bitą śmietaną. Nasz makaron może posłużyć również jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych z warzywami. Jego wszechstronność kończy się wraz z waszymi pomysłami. Można go fantazyjnie układać na talerzu, przyozdabiać świeżymi ziołami i owocami. Jako przystawka na przyjęciach robi wrażenie zarówno wzrokowe, jak i smakowe w połączeniu z waszą inwencją twórczą.