Jak przygotować puszyste pianki marshmallow?
Jak przygotować puszyste pianki marshmallow?
Pianki marshmallow to przekąska znana głównie z amerykańskich filmów oraz dodatek do kakao. Nie jest jadana zbyt często, ponieważ chemia, która jest w nich zawarta, odstrasza. Jednak czemu nie skusić się na zrobienie słodkich pianek bez chemii? Jest to nie tylko możliwe, ale całkiem proste, więc warto podjąć ryzyko i przygotować słodki deser dla całej rodziny.
Jakie produkty są potrzebne?
Domowe pianki marshmallow mają tę zaletę, że w ich skład nie wchodzą żadne nieznane substancje chemiczne. Kompletując składniki, dokładnie wie się, co można w nich znaleźć. Niezbędnymi produktami do wykonania pianek są:
* 400 g cukru,
* 125 g cukru pudru,
* 300 ml wody,
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
* 1 łyżka Golden Syrup,
* 4 łyżki żelatyny,
* 2 białka,
* barwnik spożywczy, różowy (opcjonalnie).Pierwszy krok
Do średniej wielkości garnka przelać 175 ml wody. Wsypać zwykły cukier i zacząć podgrzewać. Woda powinna osiągnąć temperaturę 130 stopni Celsjusza, a cukier rozpuścić się w niej całkowicie.
Drugi krok
Do osobnej miski wlać pozostałą wodę. Dodać żelatynę, po czym trzymać miskę nad parującym garnkiem albo położyć ją na nim i cały czas mieszać, aż do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Mieszanie najlepiej wykonywać trzepaczką.
Trzeci krok
Kiedy żelatyna będzie rozpuszczona, zdjąć miskę znad pary, jednak cały czas mieszać trzepaczką.Nie zaprzestając mieszania wlewać żelatynę z wodą do gotowego syropu, po czym wymieszać dokładnie całość. Gdy połączą się sobą, odstawić na bok.
Czwarty krok
Białka ubić na bardzo puszystą pianę. Powinna być lśniąca i sztywna. Po osiągnięciu takiego wyglądu dodać do piany ostudzony już syrop. Cały czas miksować składniki, aż będą tworzyły jednolitą całość. Na zakończenie wlać ekstrakt waniliowy oraz barwnik i Golden Syrup.
Gotową masę przelać do prostokątnej foremki do pieczenia albo do foremki silikonowej. Rozprowadzić równomiernie, wygładzając powierzchnię i włożyć na 8 godzin do lodówki. Po upływie odpowiedniego czasu pokroić deser na mniejsze kawałki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem albo obtoczyć w nim pianki.