Przepis na smażone jabłkowe krążki
Przepis na smażone jabłkowe krążki
Jabłka to owoce dostępne w marketach, warzywniakach i na targach przez cały rok. Cieszą one podniebienie różnorodnością smaków: od bardzo kwaśnych po bardzo słodkie, przypominające gruszkę. Jabłka są podstawą wielu wypieków oraz deserów, ale mogą się również doskonale sprawdzić jako szybka przekąska przegryzana zamiast chipsów podczas oglądania filmu albo spotkania z przyjaciółmi. Można również w taki sposób przemycić porcję owoców dzieciom – będzie to doskonała alternatywa śniadaniowa dla racuchów czy naleśników. Wypróbuj koniecznie przepis na jabłkowe krążki z dodatkiem cynamonu.
Krążki:
Posypka:
Przygotowanie ciasta
Zanim zaczniesz przygotowywać jabłka, zajmij się najpierw ciastem, które przed smażeniem powinno chwilę „odpocząć”. Przygotuj dwie miski i w jednej wymieszaj składniki mokre (maślankę i jajko), a w drugiej suche (mąkę, sól, cukier i cynamon). Następnie połącz składniki – musisz uzyskać jednorodną masę. Całkiem oddzielnie, w trzeciej miseczce, zmieszaj cukier z cynamonem – to będzie nasza słodka posypka.
Przygotowanie krążków
Wydrąż gniazda nasienne z jabłek, używając specjalnego przyrządu lub po prostu ostrego nożyka. Następnie pokrój jabłka na krążki o grubości co najwyżej jednego centymetra. Każdy z krążków zanurz w przygotowanym wcześniej cieście.
Smażenie
Zanurzone w cieście krążki wrzucaj partiami na głęboki, dobrze rozgrzany olej. Smaż je, aż zobaczysz, że są chrupiące i brązowe – wtedy przewróć je na drugą stronę i zostaw na patelni jeszcze przez pół minuty. Wyjęte z patelni krążki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie obsyp je obficie cukrem z cynamonem. Odłóż je do całkowitego wystygnięcia.
Krążki możesz chrupać same albo podać je ze słodkim sosem, jogurtem lub miodem. Smacznego!