Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić oryginalne marchewki z ciasta francuskiego?

Opiekun artykułu: dudekanna
Wymagany czas: 40 min.
Jak zrobić oryginalne marchewki z ciasta francuskiego?

Jak zrobić oryginalne marchewki z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie jest bardzo kreatywne i z pewnością można wykonać z niego znacznie więcej niż tylko rogaliki z jabłkami. Bardzo dobrze sprawdzi się do przygotowywania przekąsek na słodko oraz na słono, w różnych kształtach, nawet najbardziej fantazyjnych. Mowa tutaj o marchewkach z ciasta francuskiego, które można wykorzystać albo na Wielkanoc, albo jako przekąskę dla dziecka-niejadka.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przed rozpoczęciem działań w kuchni niezbędne jest przygotowanie kilku składników spożywczych, wśród których muszą się znaleźć:

    * 500 g ciasta francuskiego,

    * 1/2 szklanki soku pomidorowego,

    * 1/2 szklanki soku marchewkowego,

    * 1 cebula,

    * 2 jajka,

    * 2 ogórki,

    * 2 filety z piersi kurczaka,

    * majonez,

    * koperek,

    * pietruszka,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ciasto francuskie rozwałkować lub rozwinąć, jeżeli jest zakupione w rulonie. Następnie nożem albo radełkiem do pizzy pociąć je na paski o szerokości 1 cm. Tak przygotowane paseczki zacząć owijać palcami wokół stożka, wykonanego z tektury. Takie stożki można zakupić również w metalowej wersji – przypominają one nieco końcówki w szprycy cukierniczek, ale bardzo cienkie na jednym z końców.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Stożki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Po wykorzystaniu całego ciasta posmarować wszystkie stożki rozbełtanym jajkiem, wsunąć do piekarnika i piec, aż ciasto będzie brązowe i chrupiące. Po wyjęciu rożków i przestudzeniu posmarować je mieszanką soku pomarańczowego oraz pomidorowego. Dzięki temu po wyschnięciu rożki nabiorą koloru prawdziwych marchewek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po przygotowaniu rożków przejść do wykonywania nadzienia do marchewek. Jajka ugotować na twardo i obrać, a pierś z kurczaka oczyścić ze zbędnych błonek, po czym też ugotować. Ogórki i cebulę obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałeczki, koperek posiekać, jajko pokroić podobnie jak mięso i wszystko razem wymieszać. Dodać majonez oraz przyprawy i ponownie wymieszać, tworząc farsz.

  • Krok czwarty

    Usunąć z wnętrza rożków tekturkę i zacząć nadziewać je farszem. Ozdobić każdą marchewkę pietruszką, żeby miała zieloną natkę. Układać gotową przystawkę na talerzyku, a po wykonaniu wszystkich podawać.

Popularne tagi
  • danie chińskie
  • lubczyk
  • kuchnia składniki spożywcze
  • rzodkiewka
  • orzechy włoskie
  • shake waniliowy
  • sałatka z owoców egzotycznych
  • łyżka
  • oliwa z oliwek
  • przepis na sałatkę szparagową
  • sałatka dla dzieci
  • sałatka z makaronem i tuńczykiem
  • lekka potrawa
  • witaminy
  • banan
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising