Jak zrobić oryginalne marchewki z ciasta francuskiego?
Jak zrobić oryginalne marchewki z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie jest bardzo kreatywne i z pewnością można wykonać z niego znacznie więcej niż tylko rogaliki z jabłkami. Bardzo dobrze sprawdzi się do przygotowywania przekąsek na słodko oraz na słono, w różnych kształtach, nawet najbardziej fantazyjnych. Mowa tutaj o marchewkach z ciasta francuskiego, które można wykorzystać albo na Wielkanoc, albo jako przekąskę dla dziecka-niejadka.
Jakie składniki są potrzebne?
Przed rozpoczęciem działań w kuchni niezbędne jest przygotowanie kilku składników spożywczych, wśród których muszą się znaleźć:
* 500 g ciasta francuskiego,
* 1/2 szklanki soku pomidorowego,
* 1/2 szklanki soku marchewkowego,
* 1 cebula,
* 2 jajka,
* 2 ogórki,
* 2 filety z piersi kurczaka,
* majonez,
* koperek,
* pietruszka,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Ciasto francuskie rozwałkować lub rozwinąć, jeżeli jest zakupione w rulonie. Następnie nożem albo radełkiem do pizzy pociąć je na paski o szerokości 1 cm. Tak przygotowane paseczki zacząć owijać palcami wokół stożka, wykonanego z tektury. Takie stożki można zakupić również w metalowej wersji – przypominają one nieco końcówki w szprycy cukierniczek, ale bardzo cienkie na jednym z końców.
Krok drugi
Stożki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Po wykorzystaniu całego ciasta posmarować wszystkie stożki rozbełtanym jajkiem, wsunąć do piekarnika i piec, aż ciasto będzie brązowe i chrupiące. Po wyjęciu rożków i przestudzeniu posmarować je mieszanką soku pomarańczowego oraz pomidorowego. Dzięki temu po wyschnięciu rożki nabiorą koloru prawdziwych marchewek.
Krok trzeci
Po przygotowaniu rożków przejść do wykonywania nadzienia do marchewek. Jajka ugotować na twardo i obrać, a pierś z kurczaka oczyścić ze zbędnych błonek, po czym też ugotować. Ogórki i cebulę obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałeczki, koperek posiekać, jajko pokroić podobnie jak mięso i wszystko razem wymieszać. Dodać majonez oraz przyprawy i ponownie wymieszać, tworząc farsz.
Krok czwarty
Usunąć z wnętrza rożków tekturkę i zacząć nadziewać je farszem. Ozdobić każdą marchewkę pietruszką, żeby miała zieloną natkę. Układać gotową przystawkę na talerzyku, a po wykonaniu wszystkich podawać.