Pyszna sałatka z chrupiącym kurczakiem
Pyszna sałatka z chrupiącym kurczakiem
Gdy ma się ochotę na coś chrupiącego, zamiast sięgać po paluszki, chipsy lub krakersy, lepiej zrobić dobrą sałatkę. Prosta i zdrowa, sprawi, że napełni się żołądek, a jednocześnie nie poczuje się przyrostu kilogramów. Sałatka z kurczakiem, który chrupie pod zębami, ma wiele wersji, lecz w poniższym artykule podajemy najbardziej sprawdzony przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby przyrządzić sałatkę, niezbędne są składniki na nią oraz na sos jogurtowy, z którym doskonale smakuje. Do sałatki potrzebne są:
* 2 piersi z kurczaka,
* 2 łyżki sosu sojowego,
* 1 słoik marynowanego selera,
* 1 sałata lodowa,
* 1 puszka cieciorki (można zastąpić groszkiem),
* 1 opakowanie migdałów.
Z kolei do przygotowania sosu przydadzą się:
* 2 łyżki majonezu,
* 1 jogurt naturalny, mały,
* 1/2 cytryny,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Piersi z kurczaka dokładnie umyć pod zimną wodą. Pozbawić je zbędnych żyłek oraz błonek, po czym pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
Krok drugi
Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić na niego kurczaka i przypiekać go, aż osiągnie złoty kolor. Por oraz cieciorkę dobrze odsączyć, najlepiej na sitku. Wrzucić na patelnię do kurczaka, wymieszać, po czym zdjąć z gazu.
Krok trzeci
Kurczaka z dodatkami przełożyć do miski. Sałatę lodową umyć. Pokroić ją w kostkę i dorzucić do pozostałych składników. Wsypać płatki migdałowe i lekko zamieszać.
Krok czwarty
Do niewielkiej miseczki wlać jogurt, dodać majonez. Z cytryny wycisnąć cały sok, a następnie doprawić pieprzem oraz solą. Wymieszać dokładnie i dodać do sałatki. Gotowy przysmak można schłodzić przez 10 minut w lodówce, ale nie jest to konieczne.