Jak przygotować sałatkę z żurawiną i szpinakiem?
Jak przygotować sałatkę z żurawiną i szpinakiem?
Coś zielonego do obiadu albo dietetyczna kolacja są bardzo pożądane. Można bez problemu osiągnąć taki efekt, łącząc szpinak z żurawiną w dobrej sałatce. Nie tylko ładnie wygląda na talerzu, nie tylko jest apetyczna, ale przede wszystkim dostarcza organizmowi cennych składników. Szpinak poprawia stan skóry, żołądka, wpływa korzystnie na przemianę materii, a żurawina oczyszcza nerki – świetne efekty w jednej sałatce.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby zrobić smaczną i zdrową sałatkę, przydadzą się odpowiednie, świeże składniki, wśród których powinny znaleźć się:
* 3 garści szpinaku,
* 1 opakowanie sera pleśniowego,
* 1/2 szklanki żurawiny suszonej,
* 2 łyżki ziaren słonecznika.
Smak sałatki można pogłębić, dodając do niej sos, do którego wykonania potrzebne są:
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 łyżki octu balsamicznego,
* 1 łyżka miodu.
Krok pierwszy
Szpinak dokładnie umyć, można przepłukać na sitku. Odciąć łodygi, jeśli są, i porwać na mniejsze części. Bardzo ważne jest nieużywanie noża, ponieważ to powoduje, że szpinak szybko zacznie czernieć. Przełożyć do miski.
Krok drugi
Do słoika wlać oliwę z oliwek, ocet i miód, czyli składniki na sos. Zakręcić słoik i potrząsać nim intensywnie aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odkręcić słoiczek, a powstałym sosem dokładnie zalać suszoną żurawinę. Odstawić na bok na 10 minut, aby żurawina przeszła smakiem sosu.
Krok trzeci
Ser pleśniowy pokroić w kostkę, wrzucić do szpinaku. Dodać ziarna słonecznika – wcześniej można je uprażyć na patelni, ale nie jest to konieczne. Przełożyć do miski żurawinę razem z sosem – nie odcedzać go – i wymieszać wszystko dokładnie. Po wymieszaniu sałatka nadaje się do jedzenia, zarówno samodzielnie, jak i w komplecie z grzankami.