Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować sałatkę z żurawiną i szpinakiem?

Opiekun artykułu: novika
Wymagany czas: 30 min.
Jak przygotować sałatkę z żurawiną i szpinakiem?

Jak przygotować sałatkę z żurawiną i szpinakiem?

Coś zielonego do obiadu albo dietetyczna kolacja są bardzo pożądane. Można bez problemu osiągnąć taki efekt, łącząc szpinak z żurawiną w dobrej sałatce. Nie tylko ładnie wygląda na talerzu, nie tylko jest apetyczna, ale przede wszystkim dostarcza organizmowi cennych składników. Szpinak poprawia stan skóry, żołądka, wpływa korzystnie na przemianę materii, a żurawina oczyszcza nerki – świetne efekty w jednej sałatce.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby zrobić smaczną i zdrową sałatkę, przydadzą się odpowiednie, świeże składniki, wśród których powinny znaleźć się:

    * 3 garści szpinaku,

    * 1 opakowanie sera pleśniowego,

    * 1/2 szklanki żurawiny suszonej,

    * 2 łyżki ziaren słonecznika.

    Smak sałatki można pogłębić, dodając do niej sos, do którego wykonania potrzebne są:

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * 2 łyżki octu balsamicznego,

    * 1 łyżka miodu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Szpinak dokładnie umyć, można przepłukać na sitku. Odciąć łodygi, jeśli są, i porwać na mniejsze części. Bardzo ważne jest nieużywanie noża, ponieważ to powoduje, że szpinak szybko zacznie czernieć. Przełożyć do miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do słoika wlać oliwę z oliwek, ocet i miód, czyli składniki na sos. Zakręcić słoik i potrząsać nim intensywnie aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odkręcić słoiczek, a powstałym sosem dokładnie zalać suszoną żurawinę. Odstawić na bok na 10 minut, aby żurawina przeszła smakiem sosu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ser pleśniowy pokroić w kostkę, wrzucić do szpinaku. Dodać ziarna słonecznika – wcześniej można je uprażyć na patelni, ale nie jest to konieczne. Przełożyć do miski żurawinę razem z sosem – nie odcedzać go – i wymieszać wszystko dokładnie. Po wymieszaniu sałatka nadaje się do jedzenia, zarówno samodzielnie, jak i w komplecie z grzankami.

Popularne tagi
  • jeżyny
  • pomidory czereśniowe
  • sos barbecue
  • włoskie pierożki
  • kuchnia meksykańska
  • gruszka
  • kuchnia węgierska
  • przyprawa gyros
  • śledzie
  • ser pleśniowy
  • przepis na sałatkę z krewetek i szparagów
  • dziecko
  • sałatka jeżynowo-szpinakowa
  • sałatka grecka z kurczakiem
  • sałatka z czerwoną fasolą
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising