Jak przygotować trufle czekoladowe?
Jak przygotować trufle czekoladowe?
Czekoladowe przysmaki są idealne na deser. Docenia je każdy, kto ma słabość do czekolady. Jednym z lepszych podwieczorków są trufle czekoladowe. Kojarzone są z wykwintnymi słodyczami, sprzedawanymi w cukierniach i drogimi, jednak z powodzeniem oraz bez trudu można wykonać je samodzielnie. Wystarczy posłużyć się podanym w poniższym artykule przepisem.
Potrzebne składniki spożywcze
Przygotowanie trufli wymaga składników dobrej jakości, dzięki czemu smakują one znacznie lepiej. Do niezbędnych składników należą:
* 100 g czekolady gorzkiej dobrej jakości,
* 100 g cukru pudru,
* 100 g masła,
* 50 g mlecznej czekolady,
* kakao gorzkie.Krok pierwszy
Oba rodzaje czekolady połamać na bardzo małe kawałki. Wrzucić do miski lub małego garnuszka, po czym postawić go na garnku z parującą wodą. Mieszać od czasu do czasu, aż do rozpuszczenia się czekolady.
Masło posiekać na drobne kawałki do osobnej miseczki.
Krok drugi
Do masła dodać cukier. Ucierać oba składniki przez 5 – 7 minut, aż połączą się, tworząc puszystą masę. Gdy do tego dojdzie, zacząć dodawać czekoladę, po 1 łyżce, i nieprzerwanie miksować. Gotową masę wstawić na 2 godziny do lodówki.
Krok trzeci
Gotową masę formować w kulki przy pomocy łyżeczki i dłoni. Kulki mogą być na początku postrzępione. Trufle układać na talerzu albo na tacce i gdy wykorzysta się już całą masę, włożyć zapełniony talerz do lodówki na 1 godzinę.
Krok czwarty
Gotowe kulki wygładzić, żeby nie miały postrzępionych brzegów i mocno posypać gorzkim kakao. Trufle w takim stanie są gotowe do podawania i jedzenia.
Czekoladowe przysmaki prezentują się elegancko na talerzu, stanowią dobry deser, a także dają dużo możliwości ozdabiania. Można posypywać je kokosem, posypką czekoladową, orzechami, wedle własnego uznania oraz chęci.