Prosty sposób na popcorn karmelizowany z mikrofalówki
Prosty sposób na popcorn karmelizowany z mikrofalówki
Słone przekąski to nie zawsze to, czego chce się do chrupania podczas oglądania filmu. A że chrupać przy oglądaniu czegoś w domu lubi prawie każdy – czas na nową przekąskę. Nową, słodką, znaną głównie z amerykańskich filmów, ponieważ rzadko jest w sprzedaży regularnej. Popcorn w karmelu to świetny pomysł, który na dodatek można szybko wcielić w życie.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie rewelacyjnego popcornu obleczonego warstewką karmelu wymaga składników na podstawę, czyli popcorn oraz karmel.Na popcorn potrzebne są:
* olej,
* 2/3 szklanki popcornu.
Natomiast do przygotowania domowego karmelu przydadzą się:
* 125 g masła,
* 2 łyżki miodu,
* 2/3 szklanki cukru,
* 1 łyżeczka sodu.
Krok pierwszy
Rozpoczęcie przygotowania przekąski najlepiej zacząć od przygotowania puszystego, chrupiącego popcornu. W tym celu do dużego garnka z wysokimi brzegami oraz pokrywką wlać olej – cienką warstwę i włączyć pod garnkiem palnik. Podgrzewać tłuszcz, a gdy będzie ciepły, wrzucić na niego ziarna popcornu. Przykryć garnek pokrywką.
Krok drugi
Już po kilku chwilach usłyszy się w garnku charakterystyczne skwierczenie i pierwsze „wybuchy” ziarenek popcornu, co świadczy o prawidłowej reakcji na ciepło. Wsłuchiwać się w wybuchy i potrząsać garnkiem raz po raz – dzięki temu wszystkie ziarna będą miały szansę zmienić się w białe kupki. Po ustaniu strzałów można zdjąć garnek z pieca i popcorn przesypać do dużej miski, bardzo cienko posmarowanej tłuszczem.
Krok trzeci
Po przyrządzeniu popcornu przejść do wykonania karmelu. Wyjąć patelnię i postawić ją na piecu. Wrzucić na nią masło, cukier, miód, mieszając całość drewnianą łyżką, aż całkowicie się rozpuści. W momencie gdy mikstura zacznie bulgotać, odłożyć łyżkę i już więcej nie mieszać. Obserwować masę, a gdy zauważy się, że zmieniła kolor i stała się złotobrązowa, można dodać sodę oczyszczoną i ponownie zamieszać energicznym ruchem. Po wmieszaniu sody w masę karmelową przelać ją na popcorn, polewając nią wszystkie ziarenka. Mieszać dokładnie, żeby wszystkie ziarna kukurydzy zostały obleczone słodką warstwą, zmieniając kolor na brązowy. Poczekać, aż całość nieco się ostudzi, i dopiero wtedy zabrać się do intensywnego jedzenia.