Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na proste ciasto à la baton Twix

Opiekun artykułu: looklike
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 15 min.
Przepis na proste ciasto à la baton Twix

Przepis na proste ciasto à la baton Twix

Któż z nas nie lubi smaku pysznego karmelowego batonu Twix? Jest on banalnie prosty, gdyż składa się z kruchego ciasta, wspomnianego karmelu oraz czekoladowej polewy, jednak ta prostota jest właśnie w nim najsmaczniejsza. Choć jeden taki batonik (a w praktyce dwa, bo jak pamiętamy, opakowanie Twiksa składa się z dwóch paluszków) wystarczy, żeby zaspokoić naszą ochotę na słodkości, to jednak najchętniej zjedlibyśmy ich kilka. Żeby było to możliwe i żebyśmy dodatkowo mogli podzielić się jeszcze tym cudownym smakiem ze swoją rodziną oraz przyjaciółmi, warto spróbować odtworzyć batoniki Twix w domu. Choć smak będzie jedynie zbliżony, to i tak podobny, a całość będzie prezentowała się jako pyszne i zgrabne ciasteczko.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Składniki na dużą blachę:

350 g mąki pszennej

250 g zimnego masła

1 szklanka cukru pudru

2 masy kajmakowe

3 tabliczki czekolady (jedna może być mleczna, dwie gorzkie)

1/3 szklanki kremówki 36%

Składniki na dużą blachę: 350 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru pudru 2 masy kajmakowe 3 tabliczki czekolady (jedna może być mleczna, dwie gorzkie) 1/3 szklanki kremówki 36%
  • Przygotowanie kruchego ciasta

    Przygotowanie kruchego ciasta wcale nie jest takie trudne, ale musisz pamiętać o odpowiednich proporcjach oraz o tym, żeby bardzo szybko zagnieść ciasto, ponieważ w innym przypadku nie będzie ono kruche, a twardawe, a przecież nie o to nam chodzi. Do tego kruchego ciasta nie będziesz potrzebowała żółtek.Masło pokrój w kostkę. Następnie przesyp mąkę na stolnicę albo do dużej miski. Dodaj do niej cukier i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj masło i bardzo szybko zagnieć całość. Potem powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia i wyłóż na nią ciasto. Nawet jeśli na początku będzie ci się wydawało, że jest go za mało, to kiedy zaczniesz rozprowadzać je palcami, na pewno wystarczy ci na blachę.Zapiekaj około 15 – 20 minut w temperaturze 190°C. Góra powinna być lekko przypieczona. Potem odstaw spód, aby trochę ostygnął.

  • Przygotowanie polewy czekoladowej

    Kiedy spód będzie już gotowy, czas, abyś przygotowała polewę czekoladową. Do miski włóż pokruszoną czekoladę. Do rondelka wlej półtorej szklanki kremówki. Podgrzej ją, a kiedy tylko zacznie bulgotać, wyłącz ją. Przelej kremówkę do miski z czekoladą i poczekaj około 5 minut. Potem wymieszaj wszystko dokładnie, żeby czekolada całkowicie się rozpuściła.

  • Warstwy ciasta

    Na lekko przestudzony spód nałóż masę kajmakową, a następnie wylej na nią polewę krówkową / kajmakową.

  • Schłodzenie ciasta

    Schłodzenie ciasta

    Ciasto musi się jeszcze schłodzić. Najlepiej, abyś wstawiła je do lodówki na około 8 – 10 godzin. Po tym czasie osiągnie ono dobrą konsystencję. Pokrój je na równe kwadraciki. Ciasto będzie niskie i będzie przypominało bardziej baton, ale jest naprawdę słodkie i pyszne. Smacznego!

Popularne tagi
  • oreo
  • przepis na ciastka cytrynowe
  • dżem
  • przepis na herbatniki czekoladowe
  • świąteczny deser
  • słodki krem
  • mąka
  • kształt ciastek
  • ciastka cytrynowe
  • kasza manna
  • spotkanie towarzyskie
  • przepis na praliny bounty
  • batoniki toffi
  • deser karmelowy
  • pieczenie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising