Przepis na proste ciasto à la baton Twix
Przepis na proste ciasto à la baton Twix
Któż z nas nie lubi smaku pysznego karmelowego batonu Twix? Jest on banalnie prosty, gdyż składa się z kruchego ciasta, wspomnianego karmelu oraz czekoladowej polewy, jednak ta prostota jest właśnie w nim najsmaczniejsza. Choć jeden taki batonik (a w praktyce dwa, bo jak pamiętamy, opakowanie Twiksa składa się z dwóch paluszków) wystarczy, żeby zaspokoić naszą ochotę na słodkości, to jednak najchętniej zjedlibyśmy ich kilka. Żeby było to możliwe i żebyśmy dodatkowo mogli podzielić się jeszcze tym cudownym smakiem ze swoją rodziną oraz przyjaciółmi, warto spróbować odtworzyć batoniki Twix w domu. Choć smak będzie jedynie zbliżony, to i tak podobny, a całość będzie prezentowała się jako pyszne i zgrabne ciasteczko.
Składniki na dużą blachę:
Przygotowanie kruchego ciasta
Przygotowanie kruchego ciasta wcale nie jest takie trudne, ale musisz pamiętać o odpowiednich proporcjach oraz o tym, żeby bardzo szybko zagnieść ciasto, ponieważ w innym przypadku nie będzie ono kruche, a twardawe, a przecież nie o to nam chodzi. Do tego kruchego ciasta nie będziesz potrzebowała żółtek.Masło pokrój w kostkę. Następnie przesyp mąkę na stolnicę albo do dużej miski. Dodaj do niej cukier i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj masło i bardzo szybko zagnieć całość. Potem powstałą kulkę zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia i wyłóż na nią ciasto. Nawet jeśli na początku będzie ci się wydawało, że jest go za mało, to kiedy zaczniesz rozprowadzać je palcami, na pewno wystarczy ci na blachę.Zapiekaj około 15 – 20 minut w temperaturze 190°C. Góra powinna być lekko przypieczona. Potem odstaw spód, aby trochę ostygnął.
Przygotowanie polewy czekoladowej
Kiedy spód będzie już gotowy, czas, abyś przygotowała polewę czekoladową. Do miski włóż pokruszoną czekoladę. Do rondelka wlej półtorej szklanki kremówki. Podgrzej ją, a kiedy tylko zacznie bulgotać, wyłącz ją. Przelej kremówkę do miski z czekoladą i poczekaj około 5 minut. Potem wymieszaj wszystko dokładnie, żeby czekolada całkowicie się rozpuściła.
Warstwy ciasta
Na lekko przestudzony spód nałóż masę kajmakową, a następnie wylej na nią polewę krówkową / kajmakową.
Schłodzenie ciasta
Ciasto musi się jeszcze schłodzić. Najlepiej, abyś wstawiła je do lodówki na około 8 – 10 godzin. Po tym czasie osiągnie ono dobrą konsystencję. Pokrój je na równe kwadraciki. Ciasto będzie niskie i będzie przypominało bardziej baton, ale jest naprawdę słodkie i pyszne. Smacznego!