Jak zrobić szybki deser z galaretką i śmietaną?
Jak zrobić szybki deser z galaretką i śmietaną?
Deser powinien być tylko przyjemnością, a to oznacza, że nie powinno się go przygotowywać przez długi czas. Długi czas oczekiwania na przysmak może zniechęcić do jego wykonania, dlatego w poniższym artykule podpowiadamy, jak zrobić smaczny i szybki podwieczorek dla każdego.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie smakołyku popołudniowego wymaga zebrania odpowiednich składników, w tym:
* 450 ml wody,
* 1 szklanki truskawek (lub innych owoców),
* 1 opakowania galaretki truskawkowej,
* 1 1/3 szklanki śmietany30%,
* 2 łyżeczek cukru pudru,
* szczypty soli.Krok pierwszy
Wodę zagotować. Galaretkę przesypać do miski i zalać wrzątkiem, mieszając specyfik aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krok drugi
Kiedy galaretka będzie ostudzona, odlać 1/2 szklanki z płynu. Do reszty dodać wybrane owoce, a następnie rozlać do wysokich szklanek albo pucharków. Wstawić do lodówki.Z dobrze schłodzonej kremówki odlać połowę i zacząć ubijać na puszystą masę. Stopniowo dolewać odlaną wcześniej porcję galaretki, po czym ułożyć uzyskaną piankę w pucharkach, na galaretce. Pozostawić całość na 30 minut do stężenia.
Krok trzeci
Gdy galaretki stężeją, rozpocząć ubijanie pozostałej kremówki. Zanim zacznie się miksowanie jej, dodać szczyptę soli do śmietany. Ubijać, aż przyjmie puszystą masę, a pod koniec dodać cukier puder, cały czas mieszając.Rozłożyć bitą śmietanę po równo w pucharkach z galaretką. Ozdobić kawałkami owoców albo posypać startą czekoladą, po czym podawać. Smacznego!