Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić zapiekankę z cukinii i ziemniaków?

Opiekun artykułu: grzes
Jak przyrządzić zapiekankę z cukinii i ziemniaków?

Jak przyrządzić zapiekankę z cukinii i ziemniaków?

W czasie upałów nie chce się zbyt wiele jeść, jednak od czasu do czasu trzeba. Szuka się wtedy dań, które są szybkie i nie wymagają długiego stania w kuchni. Takim daniem jest zapiekanka z cukinii i ziemniaków, która nie dość, że jest prosta do zrobienia, to jeszcze wykorzystuje warzywa, które są łatwo dostępne oraz tanie. Oto przepis na smaczny obiad.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Dobra zapiekanka to dobre składniki, a o takie w czasie lata bardzo łatwo. Najważniejszymi elementami zapiekanki są:
    * 1 kg ziemniaków,
    * 2 cukinie,
    * 1 jajko,
    * 1 łosoś, wędzony,
    * 100 g serka brie,
    * 6 łyżek śmietany,
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    * 1 łyżka masła,
    * żółty ser,
    * pieprz,
    * bazylia,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Wszystkie ziemniaki dokładnie obrać ze skórki, po czym umyć w zimnej wodzie i pokroić na plasterki. Powinny mieć maksymalnie 0,5 centymetra. Grubsze mogłyby nie dopiec się odpowiednio, a cienkie zbyt szybko przypiec. Wrzucić wszystkie plasterki do wody, posolić 1 łyżeczką cukru i zagotować. Gotować przez 2 minuty po rozpoczęciu wrzenia wody.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cukinię umyć, pozbawić twardych ogonków, a następne zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Nie trzeba obierać jej ze skórki.

    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cukinię, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek brie oraz śmietanę. Mieszać od czasu do czasu i gotować przez 5 minut, aż serek całkiem się rozpuści. Doprawić do smaku.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przygotowaną mieszankę z cukinii odstawić na bok, wbić do niej jajko i dokładnie wymieszać. Następnie przejść do przygotowania naczynia żaroodpornego. Posmarować je masłem, po czym układać na przemian warstwę ziemniaków i cukinii. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, ale zanim nałoży się je na wierzch, należy ułożyć łososia. Dopiero wtedy przykryć go pozostałymi plasterkami ziemniaków.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Zapiekankę posypać startym żółtym serem. Włożyć naczynie żaroodporne – nie trzeba go przykrywać – do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pozostawić na 10 – 15 minut. Po wyjęciu posypać bazylią, po czym podawać.

Popularne tagi
  • sałatka z kuskusem
  • ogórek kiszony
  • gotowane ziemniaki
  • kolacja
  • ciasto francuskie
  • smaczny obiad
  • zapiekanka ryżowa
  • bazylia
  • cukinia z pieczarkami
  • łatwy obiad
  • włoski przysmak
  • szalotka
  • cukier puder
  • szałwia
  • szpinak
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising