Jak samodzielnie zrobić jogurt dyniowy?
Jak samodzielnie zrobić jogurt dyniowy?
Dynia to dla wielu osób najlepszy przysmak. Z utęsknieniem czekają na sezon dyniowy. Wtedy właśnie można gotować najlepsze zupy, piec najlepsze ciasta oraz przygotowywać marynaty i dżemy. Można zrobić również smakołyk, którego nie ma w sklepach, mianowicie – jogurt dyniowy. W poniższym artykule podpowiadamy, w jaki sposób wykonać ten przysmak.
Jakie składniki są potrzebne?
Domowe jogurty wydają się trudnym dziełem, jednak jeśli ma się odpowiednie produkty, nie stanowi to wyzwania. Niezbędnymi składnikami jogurtu są:
* 150 g jogurtu naturalnego,
* 1/4 piure z dyni,
* 1/8 szklanki syropu klonowego,
* 2 łyżki cukru,
* 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
* 1/4 łyżeczki cynamonu,
* 1/4 łyżeczki przyprawy do dyni.Krok pierwszy
Do wysokiej miski włożyć piure z dyni. Dodać do niego jogurt naturalny. Najlepiej wybrać gęsty jogurt, dzięki czemu będzie się go wygodniej jadło oraz przechowywało, jeżeli nie zje się od razu całego.
Krok drugi
Jogurt i dynię zacząć mieszać przy pomocy blendera, ustawionego na najniższych obrotach. Masa powinna zmienić kolor na pomarańczowy.
Krok trzeci
Po połączeniu obu składników dodać wszystkie przyprawy. Można dosypać nieco więcej cynamonu lub ekstraktu waniliowego, jednak nie przesadzając z ilością, aby smak dyni nie został zdominowany. Mieszać na średnich obrotach blendera do całkowitego wchłonięcia przypraw do masy dyniowej.
Krok czwarty
Kiedy masa będzie gotowa, włożyć ją do lodówki i pozostawić na 20 – 30 minut. Jogurt powinien być dobrze schłodzony, co poprawi jego smak.Po upływie wymaganego czasu można wyjąć przysmak i jeść. Dla urozmaicenia można dodać również kawałki dyni albo posypać deser cynamonem. Smacznego!