Przepis na mrożone czekoladki z bananami i masłem orzechowym
Przepis na mrożone czekoladki z bananami i masłem orzechowym
Masło orzechowe jest w Polsce nadal dość niepopularnym produktem, po który nie sięga zbyt wiele osób. Niektórym również smak tego masła nie przypadł do gustu już po pierwszym spróbowaniu i nigdy więcej nie chcieli posmakować go w innych konfiguracjach. Masło orzechowe zaś, choć kaloryczne, to jeśli jest dobrze przyrządzone, stanowi zdrową przekąskę, którą spokojnie możemy od czasu do czasu zjeść. Poniżej znajdziesz przepis na połączenie idealne: banany, masło orzechowe oraz czekolada. Sam przekonasz się, że nie trzeba więcej, aby cieszyć się cudownym i słodkim smakiem tych mrożonych „czekoladek”. A przygotowanie ich jest banalnie proste, dlatego zrób to już dziś.
Przygotowanie bananów
Pięć bananów obierz, odetnij od nich końce, a następnie pokrój na talarki – nie powinny być one zbyt cienkie, ale nie przesadzaj też z ich grubością, gdyż wówczas nasze czekoladki wyjdą o wiele za duże.
Składanie bananów z masłem orzechowym
Pamiętaj, że w tym kroku masło orzechowe powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego jeśli trzymasz je w lodówce, to wyjmij je na godzinę przed przygotowywaniem smakołyku. Ważne jest także, jakie masło orzechowe wybierzesz. Unikaj tych, do których oprócz orzechów dodawany jest na przykład tłuszcz. Dobre masło orzechowe powinno mieć dużo, ponad 90% orzechów, i w ogóle nie zawierać cukru.Na dużym talerzu lub podkładce na stole ułóż połowę talarków z bananów. Każdy z plastrów posmaruj grubo masłem orzechowym, a następnie dociśnij do niego drugi plaster owocu. Zadbaj o to, by talarki mocno się ze sobą skleiły.
Rozpuszczanie czekolady
Nalej wodę do rondla i postaw go na ogniu. Na rondel zaś połóż miskę, a do miski wsyp połamaną czekoladę. Odczekaj chwilę i kiedy czekolada zacznie się już rozpuszczać, wówczas przemieszaj ją. Kiedy będzie już całkiem płynna, zdejmij rondel z ognia. Niech czekolada przez chwilę stygnie.
Obtaczanie w czekoladzie
Każdą „wieżę” z bananów oraz masła orzechowego nabij na wykałaczkę, a następne zamocz całą w rozpuszczonej czekoladzie i przełóż na papier do pieczenia lub papier śniadaniowy. Pozostaw je tak na chwilę, aż czekolada trochę przestygnie, a potem przełóż do hermetycznie zamykanych pudełek i wyjmij wykałaczki. Mroź je w zamrażalce przez około godzinę. Po tym czasie czekoladki będą gotowe. Smacznego!