Rewelacyjny deser lodowy z truskawkami
Rewelacyjny deser lodowy z truskawkami
W ciepłe dni tym, czego chce się najbardziej, są zimne lody. Można je kupić w sklepie, zjeść od razu, trzymać na zapas w lodówce albo przygotować samodzielnie. Domowe lody są bardzo dobre i mają nieraz lepszy smak niż kupne. Można do nich wykorzystać różne składniki, ale ze względu na obecny sezon truskawkowy, najlepsze będą właśnie z tymi owocami.
Potrzebne składniki
Podstawą dobrych lodów są dobre składniki. Tworząc lody truskawkowe, trzeba przygotować:
* 500 g truskawek,
* 150 g jogurtu naturalnego,
* 150 g kwaśnej śmietany,
* 100 g cukru,
* 50 g migdałów,
* 0,2 l śmietany kremówki,
* 1 łyżkę soku z cytryny,
* 1 łyżeczkę cukru waniliowego.Pierwszy krok
Wszystkie truskawki dokładnie umyć pod zimną wodą. Usunąć z nich szypułki. Kilka najładniejszych wybrać i odłożyć na bok, przydadzą się do dekoracji deseru. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, np. plasterki, i wrzucić do blendera. Dodać sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy, po czym rozpocząć miksowanie.
Drugi krok
Śmietanę i jogurt naturalny wymieszać ze sobą. Następnie dodać mieszankę do musu truskawkowego i ponownie zmiksować, aż składniki połączą się ze sobą. Uzyskaną substancję przelać do miski ze stali nierdzewnej albo do podłużnej formy do pieczenia. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
Trzeci krok
Kremówkę ubić na puszystą masę. Mieszankę truskawkową wyjąć z zamrażalnika i połączyć ze śmietaną. Można zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką. Po wykonaniu tego znów przełożyć do miski albo formy i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Co 30 minut warto zamieszać miksturę.
Czwarty krok
Po odczekaniu odpowiedniego czasu można przejść do podawania lodów. Nałożyć odpowiednią porcję do ozdobnych miseczek lub pucharków. Dodać po 1 – 2 pozostawione do ozdoby truskawki, posypać migdałami. Dla większego urozmaicenia można użyć również innych składników, w tym bitej śmietany albo wiórków kokosowych, w zależności od osobistych upodobań.