Jak przyrządzić penne z papryką i brokułami?
Jak przyrządzić penne z papryką i brokułami?
Penne to makaron rodem z Włoch – jak większość makaronów, choć nie wszystkie – który ma postać krótkich rurek pustych w środku. Mogą być karbowane lub gładkie w zależności od rodzaju, ale zawsze są tak samo smaczne. Można zrobić z nich pyszne danie z warzywami, idealne na lekki posiłek na kolację lub letni obiad – dzięki temu poczujesz się jak na tarasie włoskiej willi. Spróbuj, korzystając z podanego poniżej przepisu.
Potrzebne składniki spożywcze
Pracę nad posiłkiem należy rozpocząć od zgromadzenia wszystkich niezbędnych składników, wśród których muszą znaleźć się:
* 400 g brokułów,
* 350 g papryki,
* 300 g penne,
* 150 g sera,
* 150 g cebuli,
* pieprz,
* sól.
Pierwszy krok
Cebulę obrać z łupinki, a następnie posiekać, uzyskując niezbędną ilość. Odłożyć na bok i zająć się papryką, myjąc ją i pozbawiając ją gniazda nasiennego. Pokroić na kawałki, najlepiej na niewielkie paseczki. Dobrze jest użyć czerwonej papryki, kontrastowej w stosunku do makaronu oraz brokułów.
Drugi krok
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę, żeby zeszkliła się delikatnie, ale nie przypiekła. Wrzucić paprykę. W czasie kiedy będą się podpiekać, przygotować brokuły – umyć je pod bieżącą wodą i podzielić na cząstki-różyczki. Je również wrzucić na patelnię, podsmażając wraz z pozostałymi elementami, aż lekko zmiękną oraz zbrązowieją.
Trzeci krok
Mieszankę warzywną na patelni doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać dokładnie, a w tym czasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, w osolonym wrzątku. Gdy makaron będzie już ugotowany, odcedzony, nakładać go na talerze, a na wierzch kłaść paprykę wraz z dodatkami. Posiłek będzie nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Idealny dla każdego, kto dba o linię.