Jak zrobić pyszną zupę-krem z kurczaka?
Jak zrobić pyszną zupę-krem z kurczaka?
Zupy idealne na zimę oraz jesień powinny zawierać kurczaka. Jest sycący, ale przede wszystkim bardzo zdrowy i wspierający odporność. Można oczywiście przyrządzić go w formie typowego rosołu, jednak od czasu do czasu miło jest urozmaicić przygotowywane posiłki. Krem z kurczaka z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.
Potrzebne składniki spożywcze
Do przygotowania potrawy potrzebne będą świeże i dobre produkty, w tym:
* 2 ziemniaki,
* 2 pietruszki,
* 2 marchewki,
* 1 pierś z kurczaka,
* 3 kromki chleba (białego lub pełnoziarnistego),
* pieprz,
* sól,
* przyprawa typu warzywko.Krok pierwszy
Mięso dokładnie oczyścić, myjąc je pod zimną wodą. Pozbyć się wszystkich błonek oraz ewentualnych kostek. Pokroić na mniejsze kawałki.
Krok drugi
Marchewkę i pietruszkę umyć oraz obrać, pokroić w kostkę albo w bardzo cienkie paski. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę.
Krok trzeci
Kurczaka wraz z warzywami włożyć do garnka. Zalać składniki 1,5 litra zimnej wody i postawić naczynie na gazie. Gotować na średnim ogniu aż do momentu, gdy wszystkie warzywa dobrze zmiękną.
Krok czwarty
Doprawić całość solą, pieprzem i warzywkiem. Zdjąć garnek z gazu i przelać zupę do blendera. Zmiksować, aż uzyska się gładką konsystencję, po czym ponownie przelać do garnka. Podgrzewać jeszcze przez 5 minut, żeby zupa była mocno ciepła.Chleb pokroić na kawałki i podsmażyć, aby zbrązowiał z obu stron. Zupę przelewać do miseczek. Dodać grzanki. Dla smaku można posypać całość natką pietruszki.