Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszną zupę-krem z kurczaka?

Opiekun artykułu: mokka
Jak zrobić pyszną zupę-krem z kurczaka?

Jak zrobić pyszną zupę-krem z kurczaka?

Zupy idealne na zimę oraz jesień powinny zawierać kurczaka. Jest sycący, ale przede wszystkim bardzo zdrowy i wspierający odporność. Można oczywiście przyrządzić go w formie typowego rosołu, jednak od czasu do czasu miło jest urozmaicić przygotowywane posiłki. Krem z kurczaka z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do przygotowania potrawy potrzebne będą świeże i dobre produkty, w tym:
    * 2 ziemniaki,
    * 2 pietruszki,
    * 2 marchewki,
    * 1 pierś z kurczaka,
    * 3 kromki chleba (białego lub pełnoziarnistego),
    * pieprz,
    * sól,
    * przyprawa typu warzywko.

  • Krok pierwszy

    Mięso dokładnie oczyścić, myjąc je pod zimną wodą. Pozbyć się wszystkich błonek oraz ewentualnych kostek. Pokroić na mniejsze kawałki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Marchewkę i pietruszkę umyć oraz obrać, pokroić w kostkę albo w bardzo cienkie paski. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kurczaka wraz z warzywami włożyć do garnka. Zalać składniki 1,5 litra zimnej wody i postawić naczynie na gazie. Gotować na średnim ogniu aż do momentu, gdy wszystkie warzywa dobrze zmiękną.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Doprawić całość solą, pieprzem i warzywkiem. Zdjąć garnek z gazu i przelać zupę do blendera. Zmiksować, aż uzyska się gładką konsystencję, po czym ponownie przelać do garnka. Podgrzewać jeszcze przez 5 minut, żeby zupa była mocno ciepła.Chleb pokroić na kawałki i podsmażyć, aby zbrązowiał z obu stron. Zupę przelewać do miseczek. Dodać grzanki. Dla smaku można posypać całość natką pietruszki.

Popularne tagi
  • kasza jęczmienna
  • zupa góralska
  • brokuły
  • mąka
  • orzeszki piniowe
  • menu
  • pomidorówka
  • bulion
  • jak zrobić zupę pieczarkową
  • zdrowa zupa
  • parmezan
  • przygotowanie zupy
  • zupa krem
  • święto
  • witamina c
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising