Jak zrobić smaczne roladki z szynki?
Jak zrobić smaczne roladki z szynki?
Jedną z lepszych przekąsek imprezowych są roladki z szynki. Ich zaletą jest wielkość – nie da się nimi przejeść – oraz różnorodne sposoby na ich wykonanie – na ostro, na słono, z ziołami, każda wersja jest dobra i warta skosztowania. Oto one.
Roladki z nadzieniem chrzanowym
Dla osób lubiących nadzienie bardziej ostre niż słone idealną przystawką będą roladki z nadzieniem chrzanowym. Do ich wykonania potrzebne są:
* 10 plasterków szynki,
* 10 oliwek z nadzieniem z chili,
* 1 serek twarogowy, chrzanowy,
* 1 łyżka tartego chrzanu,
* pieprz.
W miseczce zmieszać ze sobą serek twarogowy, chrzan, tarty chrzan oraz pieprz, tworząc jednolitą masę o wyraźnym zapachu. Serek rozsmarować na każdym plasterku, po czym zawijać roladki. Spinać je wykałaczką, żeby się nie rozpadły, a następnie na każdą wykałaczkę nabić jeszcze po 1 oliwce z nadzieniem.Roladki z czosnkiem
Równie dobrym dodatkiem do szynki jest czosnek. Jest składnikiem doskonałego nadzienia. Aby przygotować pyszne roladki, potrzebne są:
* szynka w plasterkach,
* 2 ząbki czosnku,
* 3 jajka,
* 3 łyżki majonezu,
* rzodkiewka,
* ogórek konserwowy.
Jajka ugotować, ostudzić, a następnie obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Zgnieść je widelcem. Czosnek zmiażdżyć w prasce, ogórka i rzodkiewkę pokroić. Dodać do jajka, doprawić majonezem. Wszystko dokładnie wymieszać.Uzyskaną masę rozsmarować na plasterkach szynki i mocno zawinąć, tworząc roladkę. Aby mocniej się trzymały, można spiąć je dodatkowo wykałaczką.Roladki z żurawiną
Szynka komponuje się z tak wieloma dodatkami, że z powodzeniem można tworzyć z niej najróżniejsze kombinacje. Kolejną, bardzo dobrą można uzyskać z następujących elementów:
* 30 dag szynki w plasterkach,
* 6 jajek,
* 1 jabłko,
* 1/4 pora,
* 1 łyżka żurawiny,
* 1 łyżka rodzynek,
* 2 łyżki majonezu,
* 1 łyżeczka musztardy.
Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu zetrzeć na tarce. Na tej samej tarce zetrzeć jabłko bez skórki. Por umyć i posiekać na drobne kawałki. Dodać do jajek wraz z pozostałymi składnikami, tworząc pastę.Nakładać ją na plasterki szynki i rozsmarowywać. Następnie zwinąć szynkę w roladki. W razie potrzeby wbić wykałaczki w środek przekąski.