Jakie słodycze kupować?
Jakie słodycze kupować?
Wszyscy od czasu do czasu lub nawet trochę częściej lubimy sobie podjeść coś słodkiego. Zjadamy batonika czy ciasto na drugie śniadanie, na podwieczorek, do popołudniowej kawy albo domowego sensu filmowego. Robimy to mimo ostrzeżeń dietetyków oraz lekarzy, którzy grzmią, że słodycze nie są zdrowe i trzeba je maksymalnie ograniczać. Nie taki diabeł straszny jak go malują – można powiedzieć – jeśli tylko potrafimy wybrać te zdrowsze, mniej szkodliwe przekąski. Przekonaj się, jakie możesz kupować słodycze, aby nie mieć dużych wyrzutów sumienia.
Pamiętaj, aby zawsze czytać skład podany na etykiecie każdego produktu. Tylko tak dowiesz się, czy przekąska jest rzeczywiście zdrowa, czy tylko taką udaje.
Zdrowsze chipsy
Nie wszystkie chipsy muszą być bardzo niezdrowe. Znacznie lepszą alternatywą od tych zwykłych, solonych chipsów utopionych w tłuszczu, będą pełnoziarniste krakersy. Ponieważ jednak jest to artykuł o przekąskach słodkich, to nie można nie wspomnieć o przepysznych i chrupiących chipsach bananowych. Pamiętaj jednak, aby rzucić okiem na ich skład i sprawdzić, czy nie są przypadkiem dosłodzone.
Ciastka pełnoziarniste i zbożowe
Zdecydowanie lepszymi ciastkami od tych oblanych mleczną czekoladą i z mąki pszennej będą ciastka pełnoziarniste półsłodkie oraz zbożowe. Nie oznacza to, iż nie mają one w ogóle cukru, bo tak nie jest, ale zawartość białych kryształków jest znacząco niższa. Dobrze też, jeśli ciastka mają w swoim składzie więcej mąki pełnoziarnistej, owsianej niż tej białej, pszennej.
Gorzka czekolada
To nieprawda, że każda czekolada jest niezdrowa. Z całą pewnością tucząca jest czekolada mleczna z niską zawartością kakao, za to okazałą ilością utwardzonych tłuszczy roślinnych oraz oczywiście białego cukru. Takiej czekolady powinniśmy unikać, a do jedzenia wybierać tę gorzką, z co najmniej 70% zawartością kakao. Są one często z takim dodatkami, jak skórka pomarańczowa czy różne bakalie.
Chrupki kukurydziane
Mąka kukurydziana jest także zdrowsza od tej pszennej, więc jeśli masz ochotę lub twoje dziecko ma ochotę na taką przekąskę, to wybierz chrupki kukurydziane. Są one naturalne lub też smakowe. Spójrz jednak na etykietę i upewnij się, że nie zostały one dosłodzone.
Ksylitol
Możemy spokojnie kupować te słodycze, które są dosładzane nie białym cukrem, a ksylitolem, słodkim w smaku związkiem chemicznym o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Na rynku możemy spotkać się z coraz bardziej bogatą ofertą tego typu słodyczy: lizaki, żelki, ciastka. Jeśli tylko reszta ich składu jest bez zarzutu, to ty możesz się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia.