Przepis na proste ciasteczka z kawałkami czekolady
Przepis na proste ciasteczka z kawałkami czekolady
Kto z nas nie lubi popularnych ciastek z kawałkami czekolady, które są kruche, a jednocześnie bardzo maślane i aromatyczne. Takie deser jest idealny zarówno do kawy i herbaty, kiedy odwiedzą nas goście, jak również jako przekąska, drugie śniadanie czy też dodatek do wieczoru filmowego spędzanego razem z rodziną czy bliskimi. Rzecz jasna, możesz takie ciastka kupić, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zrobiła je w swoim domu. Dzięki temu użyjesz produktów wysokiej jakości, a na dodatek domowe słodycze zawsze smakują lepiej niż te kupne. Skorzystaj z poniższego przepisu na chocolate chip cookies z dodatkiem zdrowych i pysznych orzechów laskowych. Kiedy raz ich spróbujesz, będziesz chciała robić je już zawsze.
Przygotowanie składników
Czekoladę gorzką i mleczną posiekaj. Najlepiej, gdyby miała temperaturę pokojową, wówczas siekanie pójdzie ci bez trudu. Pamiętaj, że powinny to być drobne, ale niezbyt małe kawałki – niech przypominają czekoladowe groszki czy łezki.Orzechy laskowe podpraż. Możesz to zrobić na patelni lub w piekarniku – wówczas wystarczy, że wyłożysz je na blaszce z papierem do pieczenia i włożysz do pieca na około sześć minut w temperaturze 180° C. Po tym czasie skórka orzechów sama odpadnie.Prażenie możesz pominąć. Orzechy laskowe w jednym i drugim przypadku należy posiekać na mniej więcej takie kawałki, jak czekoladę.
Składniki suche
Przygotuj średniej wielkości miskę. Przesiej do niej mąkę zwykłą i pełnoziarnistą (może być sama pszenna), a następnie dodaj proszek do pieczenia, sól oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Składniki mokre
Do miski od miksera dodaj masło lub margarynę. Zdecyduj się raczej na to pierwsze. Powinno być ono miękkie, więc wyjmij je z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem ciastek. Zacznij je ucierać, stopniowo dodając cukier. Ucieraj tłuszcz z cukrem przez kilka minut, aż powstanie jednolita kremowa masa. Dopiero wówczas dodaj najpierw jedno, a potem drugie jajko i miksuj do całkowitego połączenia składników.Teraz stopniowo dodawaj mąkę z resztą suchych składników do tych mokrych. Dodaj także czekoladę i orzechy i całość wymieszaj drewnianą szpatułką.
Formowanie ciastek
Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a następnie weź w rękę kulkę ciasta wielkości piłeczki do ping-ponga i spłaszcz ją na blaszce. Postępuj tak aż do skończenia masy. Pamiętaj, by zachować odstęp między ciastkami, gdyż urosną one trochę.
Pieczenie
Blachę z ciastkami włóż do piekarnika nagrzanego do 175° C. Będą się piekły około 12 minut, a każda kolejna partia może dochodzić w piecu nieco szybciej. Smacznego!