Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na oryginalną zupę hiszpańską z czosnkiem

Opiekun artykułu: limbart
Przepis na oryginalną zupę hiszpańską z czosnkiem

Przepis na oryginalną zupę hiszpańską z czosnkiem

Pomidorówka, ogórkowa, rosół to zupy jadane tak często, że w końcu stają się nudne. Żeby nie patrzeć na obiad z niechęcią, warto wypróbować coś innego. Jeżeli lubi się ostre smaki i czosnek, można przygotować pyszną zupę rodem z Hiszpanii, idealną na wiosenne i letnie obiady na świeżym powietrzu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do przygotowania aromatycznej zupy, która pozwoli na przeniesienie się duchem do gorącej Hiszpanii, niezbędne są odpowiednie składniki. Wśród nich znajduje się:
    * 6 ząbków czosnku,
    * 4 jajka,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 2 łyżki natki pietruszki,
    * 2 łyżeczki papryki słodkiej,
    * 1 łyżeczka kolendry,
    * 1 l bulionu wołowego,
    * tymianek,
    * pieprz,
    * sól.
    Przyda się również duży garnek, kolorowe miski żaroodporne i bagietka, którą można dodać do posiłku, żeby był bardziej sycący.

  • Krok pierwszy

    Czosnek umyć i obrać z delikatnej łupinki, po czym każdy ząbek przekroić wzdłuż na dwie części. W rondlu podgrzać oliwę z oliwek i podgrzewać czosnek, aż nabierze złotego koloru. Przełożyć do innego naczynia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do wcześniej używanego rondla wsypać paprykę słodką i podsmażyć. Następnie zalać bulionem i zamieszać. Do podgrzewającego się bulionu dodać tymianek, czosnek oraz kolendrę. Kolendrę należy przed wrzuceniem posiekać na drobne kawałeczki. Ponownie zamieszać i doprawić solą oraz pieprzem, po czym podgrzewać na średnim ogniu przez 5 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rozgrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Przygotowaną zupę przelać do miseczek żaroodpornych, lecz nie zalewając ich po sam brzeg. Do każdej wbić 1 całe jajko, po czym wsunąć wszystkie do piekarnika.Zapiekać 3 – 4 minuty, żeby jajko zdążyło się zsiąść.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Zupę należy podawać gorącą, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można ją posypać posiekaną natką pietruszki oraz dodać kilka plasterków bagietki. Aromatyczny, czosnkowy zapach sprawi, że jedzenie zupy będzie przyjemnością.

Popularne tagi
  • kasza jęczmienna
  • zupa góralska
  • brokuły
  • mąka
  • orzeszki piniowe
  • menu
  • pomidorówka
  • bulion
  • jak zrobić zupę pieczarkową
  • zdrowa zupa
  • parmezan
  • przygotowanie zupy
  • zupa krem
  • święto
  • witamina c
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising