Smaczna zupa z dyni na ostro
Smaczna zupa z dyni na ostro
Dynia kojarzy się często ze smakiem neutralnym lub słodkim, rzadziej z pikantnym. Jednak jeśli posiada się dobry przepis i lubi ostre smaki, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby stworzyć na obiad danie, które lekko poparzy podniebienie. W jaki sposób to zrobić? Wystarczy sprawdzić w poniższym artykule.
Potrzebne składniki
Stworzenie pikantnej zupy jest możliwe, jeśli posiada się odpowiednie składniki spożywcze. Należą do nich przede wszystkim:
* 800 g dyni,
* 1 l bulionu warzywnego,
* 1 chili czerwone,
* 2 małe cebulki,
* 3 ząbki czosnku,
* 1 łyżeczka kminku,
* 1/2 łyżeczki kolendry,
* pieprz,
* sól,
* olej,
* pestki dyni.Pierwszy krok
Przygotowaną dynię umyć, a następnie obrać ze skórki. Pozbyć się pestek z wnętrza, lecz nie wyrzucać ich. Wysuszone będą nadawały się na pyszną przekąskę. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, a te z kolei na kostki.
Drugi krok
Cebulę posiekać na bardzo drobne kawałki. Chili umyć, przekroić na pół. Pozbyć się pestek, a samą skórkę drobno posiekać, uważając, żeby przypadkiem nie włożyć palca do oka i nie poparzyć się. Czosnek posiekać albo zgnieść w prasce.W garnku o grubym dnie podsmażyć oliwę. Wrzucić cebulę, chili, czosnek i podpiekać przez 4 minuty.
Trzeci krok
Wsypać do garnka kolendrę oraz kminek. Przysmażać 30 sekund. Po wykonaniu tego dolać bulion i pokrojoną na kawałki dynię. Doprowadzić wywar do wrzenia, po czym gotować przez 10 – 15 minut, do momentu zmięknięcia dyni.
Czwarty krok
Gdy dynia będzie miękka, zmiksować całość blenderem. Doprawić zupę solą i pieprzem, ewentualnie również papryką mieloną. Wymieszać wszystko. Gotowa zupą uzupełniać miski. Wierzch każdej posypać prażonymi pestkami dyni. Smacznego!