Prosty przepis na pysznego murzynka
Prosty przepis na pysznego murzynka
Murzynek to jedno z najbardziej lubianych ciast. Gwarantuje intensywny, kakaowy smak i jest dobrym deserem do niedzielnej kawy, jak również na przyjęcie urodzinowe. Jego dużą zaletą jest prostota wykonania. Nie wymaga spędzania długiego czasu w kuchni. Wystarczy zebrać składniki, połączyć i poczekać, aż dobrze wyrośnie w piekarniku.
Potrzebne składniki
Aby ciasto wyszło odpowiednio ciemne i słodkie, należy przygotować dobre składniki. Wśród nich znajdują się:
* 2 szklanki maki pszennej,
* 1 szklanka mleka,
* 1 szklanka cukru,
* 1 szklanka oleju,
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 4 łyżki kakao,
* 2 jajka,
* 5 – 6 łyżek powideł śliwkowych.
Ze względu na to, że murzynek bardzo dobrze smakuje z polewą czekoladową, można ją wykonać samodzielnie, jest jej wtedy więcej i nie twardnieje ona tak szybko, jak polewa ze sklepu. Żeby ją przygotować, potrzeba:
* 1/2 szklanki cukru,
* 3 łyżki kakao,
* 4 łyżki mleka,
* 125 g margaryny.Przygotowanie ciasta
Na początku należy wbić jajka oraz cukier do wysokiej miski i ubijać, aż do osiągnięcia puszystej jasnej piany. W osobnym naczyniu zmieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, a następnie rozpocząć dodawanie do ubitej masy. Można robić to łyżką, cały czas ubijając. Po dodaniu łyżki mąki z dodatkami, należy wlać trochę oleju, ubijać, po czym znowu dodać mąkę i tak na przemian, aż do wykorzystania wszystkich składników. Na zakończenie do masy dodać powidła i znów zmiksować, aby połączyły się one z resztą ciasta.
Pieczenie ciasta
Wyrobione ciasto należy przelać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką formy do pieczenia ciasta. Murzynek prezentuje się tak samo dobrze zarówno w okrągłym, jak i prostokątnym kształcie. Po przelaniu go do formy trzeba od razu wsunąć go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza na 45 – 50 minut.
Polewa czekoladowa
Polewa do murzynka jest bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy rozpuścić margarynę, dodać mleko oraz cukier, a gdy cukier całkiem się rozpuści, zdjąć garnek z pieca i dodać kakao, mieszając przy tym intensywnie. Jeszcze ciepłą polewę można wylać na ciasto, poczekać aż przestygnie i podawać.