Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na bagietkę czosnkowo-serową

Opiekun artykułu: jasinska
Przepis na bagietkę czosnkowo-serową

Przepis na bagietkę czosnkowo-serową

Często, przechadzając się alejkami sklepów spożywczych i marketów, czujemy przyjemny i charakterystycznych zapach pieczywa czosnkowego. Pieczywo takie nie tylko doskonale smakuje przegryzane jako przystawka albo śniadanie w biegu, ale jest również idealnym uzupełnieniem zupy czy też lekkiej sałatki z warzywami, fetą i oliwami z oliwek. Sklepowe bagietki czosnkowe mogą posłużyć nam jako inspiracja do stworzenia pysznego pieczywa czosnkowo-serowego w domu. Przepis nie jest trudny, gdyż wymaga od ciebie jedynie zakupienia świeżych bagietek lub pół-bagietek oraz zrobienia prostego nadzienia. Dlatego też możesz przyrządzać sobie taką ucztę codziennie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

¼ szklanki masła

½ szklanki żółtego sera

2 ząbki czosnku

natka pietruszki (opcjonalnie)

oregano świeże lub w proszku

sól i pieprz

folia aluminiowa

Wskazówki:

Jeśli chcesz, aby pieczywo miało bardziej domowy charakter, zrezygnuj z kupnych bagietek i upiecz własne.

  • Przygotowanie nadzienia

    Pierwszym rokiem do zrobienia naszego nadzienia będzie wymieszanie masła o temperaturze pokojowej z żółtym serem (np. gorgonzola, najważniejsze, żeby był to ser, który się szybko i dobrze rozpuszcza). Następnie ząbki czosnku rozgnieć ze szczyptą soli i pokrój bardzo drobno. Możesz również użyć specjalnej praski do czosnku, jeśli masz ją w domu. Czosnek dorzuć do masła i sera, dodaj posiekaną pietruszkę (opcjonalnie) oraz odrobinę posiekanego oregano lub oregano w proszku. Całość nadzienia dobrze wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Zapiekanie

    Zapiekanie

    Teraz należy przygotować bagietki. Możesz wybrać zarówno te najzwyklejsze pszenne, ale sprawdzą się również korzenne czy razowe – to zależy od twojego gustu lub diety. Natnij pieczywo z jednej strony co 1,5 – 2 centymetry (w taki sam sposób, jak kiełbaski na grilla). W otwory te włóż przygotowane wcześniej nadzienie. Następnie przełóż zawinięte w folię aluminiową bagietki na blachę i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Smacznego!

Popularne tagi
  • przysmak
  • dip do warzyw
  • kulki ziemniaczane
  • potrawa wielkanocna
  • panierowanie sera
  • grejpfrut
  • liść laurowy
  • danie obiadowe
  • układ kostny
  • pasta na kanapki
  • czekolada gorzka
  • papryka czerwona
  • przepis na chips z sosem cebulowym
  • szparagi
  • danie rybne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising