Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na kawę o piernikowym smaku

Opiekun artykułu: ziggy
Przepis na kawę o piernikowym smaku

Przepis na kawę o piernikowym smaku

Kawa to napój, który większości z nas towarzyszy codziennie. Lubimy wypić ją z samego rana, aby się rozbudzić oraz dodać sobie nieco energii. Kawa jest dla nas wybawianiem, zwłaszcza wtedy, gdy poranki są szare, a popołudnia coraz ciemniejsze, czyli w okresie jesiennym oraz zimowym. Okres ten sprzyja również słodkim smakom oraz intensywnym aromatom, a z tym nam przecież kojarzy się także piernik. Jeśli chcesz urozmaicić swój początek lub koniec dnia oraz spróbować nieco innej kawy, to wypróbuj ten przepis na napój i deser w jednym.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

400 ml zaparzonej kawy

1 łyżeczka przyprawy do pierników

pół litra pełnotłustego mleka

2 łyżeczki gorzkiego kakao + trochę do posypania

pół szklanki kremówki

pół łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżeczki cukru + 1 do bitej śmietany

1 ciastko piernik (może być z nadzieniem) do posypania

  • Zaparzanie kawy

    Wstaw wodę do czajnika i postaw go na ogień. W tym czasie uszykuj mały garnuszek i wsyp do niego kawę w takiej ilości, jak lubisz. Pamiętaj, że musisz przygotować 400 ml kawy – uważaj więc, aby nie była za słaba. Następnie zalej kawę wrzątkiem i zaparz ją. Jeśli użyłeś kawy mielonej, a nie rozpuszczalnej, to przecedź fusy.

  • Podgrzewanie mleka

    Do rondla wlej pół litra mleka i podgrzewaj go na małym ogniu aż do zagotowania. Uważaj, aby nie utworzył się kożuch. Wsyp do mleka cztery płaskie łyżeczki cukru, dwie łyżeczki gorzkiego kakao oraz pół łyżeczki cukru waniliowego i łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość ze sobą wymieszaj, a następnie dodaj zaparzoną kawę oraz zamieszaj jeszcze raz. Zdejmij z ognia.

  • Bita śmietana

    Do miski wlej pół szklanki kremówki i osłodź ją jedną łyżeczką cukru. Następnie mocno ubij, aby bita śmietana miała zwartą konsystencję i nie utopiła się w kawie.

  • Przelewanie

    Piernikową kawę przelej do dwóch dużych kubków (pewnie jeszcze trochę jej zostanie na dolewkę). Nałóż na nią za pomocą łyżki bitą śmietanę, tak aby wystawała za brzeg kubka.

  • Dekorowanie

    Dekorowanie

    Kawa piernikowa jest już gotowa do wypicia, ale warto ją jeszcze udekorować i nadać jej bardziej intensywny smak. Bitą śmietanę posyp gorzkim kakao oraz ciastkiem piernikiem startym na tarce o małych oczkach. Smacznego!

Popularne tagi
  • syrop
  • układ kostny
  • owoce dzikiej róży
  • przemiana materii
  • blender
  • przepis na mochę z syropem karmelowym
  • tkanina
  • wakacyjne napoje
  • kawa po grecku
  • kostki kawowe
  • kawa po turecku
  • czerwona herbata
  • przepis na kawę mocha
  • magnez
  • przyjemność
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising