Przepis na kawę o piernikowym smaku
Przepis na kawę o piernikowym smaku
Kawa to napój, który większości z nas towarzyszy codziennie. Lubimy wypić ją z samego rana, aby się rozbudzić oraz dodać sobie nieco energii. Kawa jest dla nas wybawianiem, zwłaszcza wtedy, gdy poranki są szare, a popołudnia coraz ciemniejsze, czyli w okresie jesiennym oraz zimowym. Okres ten sprzyja również słodkim smakom oraz intensywnym aromatom, a z tym nam przecież kojarzy się także piernik. Jeśli chcesz urozmaicić swój początek lub koniec dnia oraz spróbować nieco innej kawy, to wypróbuj ten przepis na napój i deser w jednym.
Zaparzanie kawy
Wstaw wodę do czajnika i postaw go na ogień. W tym czasie uszykuj mały garnuszek i wsyp do niego kawę w takiej ilości, jak lubisz. Pamiętaj, że musisz przygotować 400 ml kawy – uważaj więc, aby nie była za słaba. Następnie zalej kawę wrzątkiem i zaparz ją. Jeśli użyłeś kawy mielonej, a nie rozpuszczalnej, to przecedź fusy.
Podgrzewanie mleka
Do rondla wlej pół litra mleka i podgrzewaj go na małym ogniu aż do zagotowania. Uważaj, aby nie utworzył się kożuch. Wsyp do mleka cztery płaskie łyżeczki cukru, dwie łyżeczki gorzkiego kakao oraz pół łyżeczki cukru waniliowego i łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość ze sobą wymieszaj, a następnie dodaj zaparzoną kawę oraz zamieszaj jeszcze raz. Zdejmij z ognia.
Bita śmietana
Do miski wlej pół szklanki kremówki i osłodź ją jedną łyżeczką cukru. Następnie mocno ubij, aby bita śmietana miała zwartą konsystencję i nie utopiła się w kawie.
Przelewanie
Piernikową kawę przelej do dwóch dużych kubków (pewnie jeszcze trochę jej zostanie na dolewkę). Nałóż na nią za pomocą łyżki bitą śmietanę, tak aby wystawała za brzeg kubka.
Dekorowanie
Kawa piernikowa jest już gotowa do wypicia, ale warto ją jeszcze udekorować i nadać jej bardziej intensywny smak. Bitą śmietanę posyp gorzkim kakao oraz ciastkiem piernikiem startym na tarce o małych oczkach. Smacznego!