Przepis na naleśniki à la szarlotka
Przepis na naleśniki à la szarlotka
Naleśniki na śniadanie to bajeczny przysmak. Zwłaszcza jeśli są bardzo słodkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Najczęściej na szybkie śniadanie robimy naleśniki z dżemem, ewentualnie z owocami i serem czy też z kremem czekoladowo-orzechowym. Poniżej znajdziesz przepis na ciekawszą propozycję, idealną podczas jesiennych i zimowych poranków, gdyż rozgrzewającą za sprawą cynamonu. Zobacz koniecznie, jak upiec cudowne i cienkie naleśniki cynamonowe, a potem napełnić je jeszcze ciepłym, szarlotkowym nadzieniem. Mniam! Śniadanie Mistrzów!
Na ciasto
Dodatki:
Zamiast bitej śmietany możesz do naleśników podać lody śmietankowe, bakaliowe albo waniliowe.
Przygotowanie cynamonowego ciasta naleśnikowego
Dodanie cynamonowego smaku do zwykłego ciasta naleśnikowego nie jest niczym trudnym. Do miski wbij dwa jajka i lekko je rozkłóć za pomocą widelca. Potem dodaj mleko oraz wodę mineralną gazowaną. Całość wymieszaj ze sobą bardzo dobrze za pomocą miksera. Potem dodaj do mokrych składników przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i cynamon. Dzięki dodatkowi cukru waniliowego naleśniki uzyskają bardzo fajny posmak i zrównoważą specyficzny smak cynamonu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, czyli być „lejące”, tak abyś mogła spokojnie rozprowadzić je po patelni. Ciasto powinno odpocząć przez około pół godziny. Możesz je wstawić do lodówki.
Przygotowanie nadzienia
W czasie gdy ciasto będzie sobie odpoczywać, ty przygotujesz szarlotkowe nadzienie. Twarde i kwaśne jabłka obierz, a następnie pokrój w dość drobną kostkę. Następnie wrzuć je na patelnię i posyp płaską łyżką cukru. Podsmażaj jabłka, aż bardzo wyraźnie zmiękną. Następnie przerzuć je z patelni do miski i odstaw.
Przygotowanie bitej śmietany
Do miski od miksera wlej 150 ml śmietany kremówki 36%. Dodaj jeden śmietan fix, a następnie zacznij ubijać śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj jedną łyżkę cukru i jeszcze chwilę pomieszaj mikserem całość. Odstaw na czas smażenia naleśników.
Smażenie naleśników
Kluczem do dobrego usmażenia naleśników jest bardzo dobrze rozgrzana patelnia. Rozgrzej naczynie dokładnie – dzięki temu nawet pierwszy naleśnik będzie udany. Smaż naleśnik, aż zarumieni się z jednej strony, a na brzegu zacznie być chrupiący. Odwróć na drugą stronę i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
Serwowanie
Na każdy naleśnik nałóż trochę jabłkowego nadzienia. Potem zwiń go w rulon, a na wierzch wyłóż jeszcze bitą śmietanę. Całość możesz dodatkowo posypać cynamonem, jeśli bardzo lubisz jego smak. Smacznego!