Przepis na lasagne z boczkiem i kurczakiem
Przepis na lasagne z boczkiem i kurczakiem
Lasagne to nazwa specyficznego makaronu, przypominającego prostokątne płaty. Nazwę tę stosuje się także w stosunku do włoskiego dania, które można by nazwać po polsku zapiekanką makaronową przekładaną mięsem i sosem. Choć mięsny farsz to w jej klasycznej wersji absolutna podstawa, można spotkać różne wariacje na temat lasagne, również te wegetariańskie. Podbija ona świat swoim niesamowitym smakiem sosu pomidorowego, beszamelu i żółtego sera, które w połączeniu ze sobą dają niepowtarzalny efekt. Można jednak poeksperymentować w kuchni i zdecydować się na nieco inne dodatki. Poniżej znajdziesz przepis na nietypową wersję włoskiej zapiekanki.
Sos Alfredo:
Przygotowanie farszu
Ugotuj piersi z kurczaka w wodzie z odrobiną soli i pieprzu. Odstaw do wystygnięcia. Następnie pokrój boczek w kostkę. Podobnie zrób z cebulą czerwoną, a następnie przeciśnij przez praskę czosnek. Wrzuć wszystko na patelnię i przysmażaj kilka minut, aż boczek i cebula zarumienią się. Przygotowany farsz odtłuść na papierowym ręczniku. Potem uzupełnisz farsz o pokrojonego kurczaka.
Gotowanie makaronu
Makaronu lasagne nie trzeba gotować przed włożeniem do piekarnika, ale jeśli chcesz być pewna, że będzie on miękki podczas serwowania, możesz go delikatnie podgotować we wrzątku. Wrzuć go na gorącą wodę na dwie minuty, a następnie wyjmij i odsącz. Uważaj tylko, żeby płaty się nie skleiły.
Przygotowanie sosu Alfredo
Pora na przygotowanie naszego sosu do lasagne. Sos ten ma smak śmietanowo-serowo-czosnkowy. Masło zacznij roztapiać w garnuszku i dodaj do niego ząbki czosnku rozdrobnione z solą lub przeciśnięte przez praskę. Kiedy masło się już całkowicie rozpuści, dodaj do niego starty ser i kremówkę oraz dopraw solą i pieprzem. Podgotuj trochę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż osiągniesz jednolity sos.
Układanie warstw
W małym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułóż cztery płaty makaronu. Następnie połóż na niego połowę farszu, połowę ugotowanego kurczaka, połowę pokrojonej mozzarelli, połowę żółtego sera oraz połowę sosu Alfredo. To wszystko przykryj czterema arkuszami makaronu i powtórz czynność, a na wierzch znowu połóż cztery płaty. Z tych składników wyjdą cztery porcje.
Pieczenie
Lasagne zapiekaj przez pół godziny w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Podawaj ją chwilę po upieczeniu, ponieważ najlepiej smakuje na ciepło. Jako dodatek dobrze sprawdzi się miks sałat z rukolą. Smacznego!