Pyszne ciasteczka cytrynowe na podwieczorek
Pyszne ciasteczka cytrynowe na podwieczorek
Orzeźwiające ciasteczka cytrynowe są czymś, po co miło sięgnąć w czasie podwieczorku. Komponują się doskonale zarówno z kawą, jak i z herbatą, a do tego zachęcają, żeby jeść ich więcej i więcej. Gdy nie ma się pomysłu na podwieczorek, lecz chce się coś cytrynowego, warto sięgnąć po podany niżej przepis. Szybki i bardzo smaczny.
Potrzebne składniki spożywcze
Proste ciasteczka to proste składniki. Aby je przyrządzić, potrzebne będą:
* 1 opakowanie ciasta francuskiego,
* 1 cytryna,
* 2 łyżki cukru pudru,
* 1/2 szklanki mleka skondensowanego.
Ponadto potrzebna jest metalowa forma na babeczki i foremka w kształcie kwiatka.Krok pierwszy
Ciasto wyjąć z opakowania. Jeśli wymaga rozmrożenia, należy je wcześniej rozmrozić, jeśli nie, można rozciągnąć je płasko na stolnicy i przystąpić do działania. Przy pomocy foremki do wycinania wyciąć z ciasta kwiatki.
Krok drugi
Zgiąć co drugi płatek kwiatka, a pozostałe odchylić lekko na zewnątrz. Uzupełnić fragmentami ciasta blaszkę do babeczek. Płatki wygiąć na boki, żeby opierały się na zewnątrz miejsc na babeczki, a spód dopasować do blaszki. Spód każdej nakłuć wykałaczką, żeby nie urósł.Blaszkę pełną ciasta wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 7 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Krok trzeci
W czasie kiedy babeczki pieką się w piekarniku, przygotować mus. Do blendera przelać mleko skondensowane. Dodać cukier puder. Z cytryny wycisnąć sok i wlać do pozostałych składników, po czym zmiksować całość na gładki mus o zapachu oraz smaku cytryny.Po upieczeniu się ciasta wypełnić środek każdego kwiatuszka musem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!