Pyszne czekoladowe ciasto dla dzieci
Pyszne czekoladowe ciasto dla dzieci
Dzieci uwielbiają słodki smak, w tym smak czekolady. Szykując przyjecie dla malucha lub chcąc go ucieszyć bez specjalnej okazji, warto przygotować słodkie i proste ciasto czekoladowe. Zapewni ono doznania smakowe wszystkim dzieciom, które go skosztują. Jak upiec taki przysmak? Podajemy poniżej.
Potrzebne składniki spożywcze
Dobre ciasto to dobre składniki, dlatego szykując ciasto czekoladowe, należy zadbać przede wszystkim o dobrą jakościowo czekoladę oraz kakao. Wśród niezbędnych do wykonania deseru produktów powinny znaleźć się:
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki migdałów,
* 0,5 kostki masła,
* 3 łyżki mąki,
* 5 jajek,
* 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka kakao gorzkiego,
* szczypta soli.Krok pierwszy
Czekoladę pokruszyć do niewielkiego garnka. W drugim, większym zacząć podgrzewać wodę. Kiedy zacznie parować, położyć mały garnek na dużym. Dodać masło, cukier waniliowy oraz cukier, po czym topić wszystkie składniki nad parą, aż stworzą jednolitą całość.
Krok drugi
Białka oddzielić od żółtek, zostawiając jedno i drugie w osobnych miskach. Wsypać szczyptę soli do białek i zacząć ubijać. Białka powinny zmienić się w puszystą, sztywną masę.Migdały obrać z łupinek, jeśli w nich są – wygodniej kupić już obrane – a następnie zemleć je na proszek.
Krok trzeci
1/4 przygotowanej masy czekoladowej odlać do osobnej miski – posłuży jako polewa. Pozostałą część połączyć przy pomocy miksera z żółtkami, mąką, zmielonymi migdałami, kakao i odrobiną soli. Gdy połączą się, dodać białka, nie przerywając mieszania na niskich obrotach, żeby jajka nie opadły na dół.
Krok czwarty
Formę do pieczenia posmarować margaryną, oprószyć mąką, a następnie wlać do niej przygotowaną masę. Wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 20 minut.Po upieczeniu ciasta pozwolić mu wystygnąć. Podgrzać w tym czasie pozostałą polewę i gdy znów będzie miała płynną formę, polać ciasto. Podawać.